terug
naar alle wijnen


Rood

Soepel, warm, kruidig-fruitig, elegante kracht

Aneto

Tinto

2020


D.O. Douro


€ 12,60
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2025
 


Redelijk krachtige, vrij volle wijn met prettige rondingen, een fraaie frisheid en de zo voor de Douro kenmerkende minerale, kruidige fruitigheid. Bescheiden houtgerijpt, daardoor iets complex en serieus. Mooie balans tussen fruit en hout, naast mooi is deze wijn ook lekker, een klein vleugje spannende strengheid zit vakkundig verpakt in een aangename souplesse.


En toen veranderde António Mendes van Quinta dos Lobatos (en Javali) de stijl van z'n wijnen. Eleganter, lichter, "natuurlijker" en was opeens dat prachtige, complexe, ietwat stugge, maar altijd boeiende Douro karakter uit de wijnen verdwenen. Zo jammer, maar het is niet anders, inzichten kunnen veranderen, dus moest ik opzoek naar een alternatief. Ik was er al bang voor: dit was niet te vinden, totdat ik de wijnen van Francisco Montenegro proefde. Die kwamen wat betreft karakter wel in de buurt, iets minder diep en iets minder complex en klassiek, maar wel lekkerder, toegankelijker van stijl. Bleek deze producent wijngaarden te hebben in de buurt van Quinta do Javali. Waarschijnlijk iets jongere stokken of een iets minder subliem terroir. Ik kan er mee leven, ben blij met de Aneto-wijnen van Francisco.

Net als Lobatos en Javali heel erg Douro, prachtig kruidig mineraal-fruitig, warm, maar ook met voldoende frisheid, wat pit en spanning en vooral meer rondingen, lekkerder dan Lobatos, mooier dan Lobatos en Javali? niet vergeleken met de voorgaande jaargangen, maar wel vergeleken met de huidige in de elegantere stijl. Ook beduidend betaalbaarder. Kortom, soms doet het afscheid nemen pijn, maar de Aneto-wijnen bieden voldoende troost om het verlies te verwerken.

Deze "gewone" Aneto tinto heeft een jaar gerijpt op hout, maar het effect hiervan is bescheiden, wel merkbaar en past bovendien goed bij dit terroir. De lokale druiven Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz en Tinto Cão geven deze wijn z'n onmiskenbare Douro karakter. Vaardige wijnmaker, moderne stijl, met behoud van streekkarakter, goede opvolger van de ooit zo geliefde Lobatos en Javali.


© GoedeWijn.info