terug
naar alle wijnen


Wit droog

Fris, rond,
fruitig en mineraal

Bodegas San Gregorio

"Armantes"
Macabeo
2020


D.O. Calatayud

5,50  per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken


Fris, vrij krachtig, droog, rond en zacht. Impressies van kruisbes, appel, mineralen, kruiden en gist, mooie intensiteit, zuiver en soepel van stijl.
Goede wijn voor bescheiden prij
s.

Bodegas San Gregorio levert nu al een aantal jaren een fraaie droge witte wijn. Opvallend betaalbaar voor zijn kwaliteit, hoewel, dat geld ook voor de rode in mijn assortiment.

Ze hebben twee etiketten: Tres Ojos en Armantes. Sinds een aantal jaren kreeg ik het etiket Armantes op de uitgezochte witte wijn (en rosado).

Zeer frisse droge witte wijn gemaakt van de Macabeo (ook wel Viura genoemd in o.a. Rioja). Een druif die bekend staat om zijn frisheid, maar tegelijkertijd ook wel om zijn ietwat rauwe en ruige karakter. De Macabeo is niet altijd even vriendelijk, maar in deze wijn laat hij zich van zijn mildere kant zien en levert hij alleen die lekkere frisheid en een heel klein vleugje van dat ruige naast zijn volle karakter. Dit maakt de Tres Ojos Blanco net even wat spannender dan gemiddeld.
In 2006 maakte men nog een rijke, dikke en wat zware witte (mooi, maar een beetje bizar), sindsdien is de stijl veel internationaler. 2020 leverde een rondere en vollere wijn dan we gewend waren in voorgaande jaren. Duidelijk minder strak en pittig, ook minder compact en intens. Gewoon wat minder karakteristiek Macabeo. 
Ondanks dat hij wat minder intens fris is, past deze wijn bij van alles en nog wat, breed inzetbaar dus.

De prijs doet misschien vermoeden dat het geen bijzondere wijn is, toegegeven het is geen grootheid, maar je moet heel hard je best doen om beneden de zeven euro een wijn te vinden die het op kan nemen tegen deze onbekende Calatayud, eigenlijk onvoorstelbaar dat deze kwaliteit maar 5,50 kost!!

Onlangs heeft men een deel van de witte druivestokken gerooid: er is in deze moeilijke markt voor deze streek meer perspectief voor rode wijn dan witte. Jammer, want deze wijn bewijst dat wit ook heel verdienstelijk en betaalbaar kan zijn. Ik ben blij dat ik van het kleine beetje wit wat er nog wordt gemaakt nog wat heb kunnen kopen dit jaar. Hoe het volgende jaren gaat? ik weet het niet, nu kunnen we er in ieder geval nog van genieten zonder een extra hypotheek te hoeven nemen.


Heerlijk bij tapa's, maar ook bij vis en schelpdieren. Voor dit bescheiden bedrag is het nog een hele klus om een wijn te vinden met een vergelijkbare kwaliteit.
Zeer aanbevolen!

GoedeWijn.info