terug
naar alle wijnen


Wit droog

Fris, rond,
ingetogen, mineraal

Bodegas San Gregorio

"Armantes"
Macabeo
2021


D.O. Calatayud

6,25  per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken


Fris, droog, rond en bescheiden van karakter. Duidelijk minder intens en karakteristiek dan voorgaande jaren. 2021 was ook hier een moeilijk wijnjaar. Al met al heeft men toch een verdienstelijke en betaalbare droge wijn weten te maken. Je kunt niet elk jaar alles hebben zo blijkt maar weer.
Nette wijn voor bescheiden prijs
.

Bodegas San Gregorio levert nu al een aantal jaren een fraaie droge witte wijn. Opvallend betaalbaar voor zijn kwaliteit, hoewel, dat geld ook voor de rode in mijn assortiment.

Ze hebben twee etiketten: Tres Ojos en Armantes. Sinds een aantal jaren kreeg ik het etiket Armantes op de uitgezochte witte wijn (en rosado).

Zeer frisse droge witte wijn gemaakt van de Macabeo (ook wel Viura genoemd in o.a. Rioja). Een druif die bekend staat om zijn frisheid, maar tegelijkertijd ook wel om zijn ietwat rauwe en ruige karakter. De Macabeo is niet altijd even vriendelijk, maar in deze wijn laat hij zich van zijn mildere kant zien en levert hij alleen die lekkere frisheid en een heel klein vleugje van dat ruige naast zijn volle karakter. Dit maakt de Tres Ojos Blanco net even wat spannender dan gemiddeld.
In 2006 maakte men nog een rijke, dikke en wat zware witte (mooi, maar een beetje bizar), sindsdien is de stijl veel internationaler. 2020 leverde een rondere en vollere wijn dan we gewend waren in voorgaande jaren. Duidelijk minder strak en pittig, ook minder compact en intens. Gewoon wat minder karakteristiek Macabeo. 
2021 was een moeilijk jaar, dat proef je. Hij haalt niet het niveau van de voorgaande jaren, heeft minder fruit, minder intensiteit, het is allemaal wat losser van stijl. Maar toch is het in z'n prijsklasse een zeer verdienstelijke wijn.


GoedeWijn.info