terug
naar alle wijnen


Rood

Vol, warm, zacht,
complex fruit, kruidig hout

Bodegas San Gregorio

"Armantes"
Vendimia Seleccionada
2019


D.O. Calatayud


8,85 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinkenVol, warm, zacht, redelijk krachtig, complex en fluwelig. Mooie rijp-fruit nuances, met rokerige en kruidige vanille door houtrijping. Heerlijk romig en modern van stijl, fraaie frisheid. Intens en genuanceerd.  Modern, maar zeer eigen.

Voor meer informatie over de producent Bodega San Gregorio zie: Tres Ojos Garnacha 2018.

Bijna elk jaar maakt men een selectie van de beste druiven die bestemd worden voor de "Vendimia Seleccionada". Een speciale cuvée met de bedoeling de buitenwereld te laten zien (proeven) waartoe men bij San Gregorio in staat is. De rijping laat men gedurende negen maanden plaatsvinden deels in barriques van zowel Amerikaans als Frans eikehout. Het andere deel van de cuvée rijpt op cuves en wordt later samengevoegd tot de "Seleccionada".

Het is niet verbazend dat de basis voor deze prestigewijn de Garnacha is, deze druif doet het uitstekend op de dorre hoogvlakte. Afhankelijk van het jaar vormt Garnacha 70-85% van het totaal, aangevuld met Tempranillo en een klein deel Syrah.

15 jaar geleden kocht ik de eerste keer van deze wijn, toen heette ie nog "Seleccion Especial". Het was de jaargang 2006, massieve wijn, boordevol kracht en intensiteit, indrukwekkend, ruigte van de streek, het klimaat, prachtig, maar wel voor wijnliefhebbers die niet schrikken van heel veel van alles. Dijk van een wijn, maar niet fijnzinnig. Zo waren ook 2007 en 2008, maar de 2006 was wel de meest "brute". De 2009 kocht ik ook, maar die was al heel anders dan de twee voorafgaande jaren, veel ronder en toegankelijker, zachtaardiger, minder spannend misschien, maar wel een mooie mix van ruigte en vriendelijkheid. De wijn jaren daarna heb ik bijna allemaal geproefd, maar nooit vond ik er meer eentje boeiend en fraai genoeg om te kopen.
Totdat, u raad het al, de 2019 open ging en een zeer interessant verhaal begon te vertellen. Eentje van vriendelijkheid en identiteit, heel modern, haast Nieuwe-Wereld stijl, met rijp en zacht fruit, veel nuances, duidelijk eikehout, specerijen, vanille, heerlijk rond en sappig. Met bovendien die kenmerkende fristoon (van de hoogvlakte). Geen Chileen, net zo soepel, maar met eigen karakter, niet teveel, heel toegangklijk, boeiend en heel erg fraai: zalig romig fruit. Misschien een beetje erg modern voor mijn smaak, maar toch genoeg spannend en karaktervol.
"Gemakkelijk" in deze vorm zal door veel van m'n klanten worden gewaardeerd. Is dit de nieuwe versie Seleccionada voor de toekomst, of is hier sprake van een jaar waarin alles (voor mij althans) op z'n plaats viel? Over een jaar zullen we het misschien weten.

Terug van weggeweest, na 10 jaar weer in het assortiment.

 

© GoedeWijn.info