terug
naar alle wijnen


Rood

Elegant, intens, verfijnd,
complex, kruidig-fruitig

Ataide Semedo

Baga
Gran Reserva

2015


D.O. Bairrada


€ 16,90
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2023
Ataide Semedo Baga Gran Reserva 2015

Elegante, intense en verfijnde wijn met complexiteit, prachtig fruit, een subtiele kruidigheid en een mysterieuze aardsheid. Mooie frisheid, subtiele houtnances, prachtige balans. Eén van de mooiste Bairrada's, modern, maar o zo trouw aan z'n herkomst, dit is heel bijzonder en dat voor zo'n bescheiden prijs!!


Voor meer informatie over wijnmaker Ataide Semedo en de wijnstreek Bairrada zie: Baga Young 2016

Deze Gran Reserva is de subtielere, meest verfijnde en complexe versie Gran Reserva van Ataíde Semedo. De  Touriga Nacional - Baga Gran Reserva  is krachtiger en rijker, de Touriga Nacional Gran Reserva is nog rijker en krachtiger, warmer en iets gestoofder van stijl. De laatste imponeert meer, de Baga + Touriga Nacional zit er wat tussen in, best of both worlds? In feite wel, maar wie meer van de ene wereld houdt kan beter die Gran Reserva van die ene wereld kopen en wie het meest van de andere, de andere Gran Reserva.

Ikzelf ben nogal onder de indruk van de fijnheid en de klasse van de Baga Gran Reserva. Deze wijn doet me denken aan die Fabio Burlotto in Piemonte maakt. Ook fijn, complex, elegant en zo mooi in evenwicht. Ware kunst. Blijvend boeiend en zeer gelaagd van aroma.

Wie de Baga Gran Reserva proeft kan zich wel voorstellen dat deze druif in verband wordt gebracht met de Pinot Noir en Nebbiolo. Daarnaast heeft ie een ietwat onstuimig randje in z'n aroma, heel even lijkt ook Malbec ergens in de familielijn te zitten. Ik weet het niet, maar fraai en authentiek is het allemaal wel.

Baga: moeilijke druif, wordt geregeld niet goed rijp en levert dan schrale en korrelige, dunnige wijnen op. Houtrijping was de remedie, resultaat, ietwat vulling van het hout rond de schraalheid van de wijn. Dat is wel een beetje de reputatie van Bairrada geweest, en daar zit men nog steeds aan vast.

Wat je steeds vaker ziet is dat men Touriga Nacional, de Douro-druif bij plant in de wijngaarden. Deze druif wordt eerder rijp dan de Baga en geeft meer kleur, een lager zuurgehalte en een meer expressief, rijker karakter. Veel Bairrada's zijn daardoor een stuk aantrekkelijker geworden, de gaten in de Baga toegedekt door de warmere TN.

Maar als de Baga wel goed rijp wordt en hij het zonder de steun van de TN kan dan heb je kans op een heel fraaie wijn. Een wijn die door het karakter van de Baga onmiskenbaar Bairrada is, kortom ook nog uniek/authentiek van stijl is. 2015 was prachtig voor de Baga in de wijngaarden van Ataíde Semedo en dat proef je.

Een koopje voor een wijn van deze kwaliteit. Kwalitatief moeiteloos vergelijkbaar met een middenklasse Bourgogne. Die koop je niet meer voor rond de zeventien euro.


Gemaakt van 100% Baga, vergist in open kuipen onder temperatuurcontrole (tussen 26 en 28 graden), twaalf maanden gerijpt op grote eikehouten vaten (demi muids - 500 l.).


Proef ook eens zijn prachtige mousserende wijnen Cuvée Bruto 2015 en Cuvée Reserva 2013© GoedeWijn.info