terug
naar alle wijnen


Rood

Vol, krachtig, rijp-fruitig, complex, zacht en intens

Ataide Semedo

Baga
"Reserva Especial"
2019


D.O. Bairrada


€ 14,55
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2027
Ataide Semedo Baga Reserva 2017

Zeldzaam fraaie Baga met subliem rijp en kruidig fruit, diepgang en complexiteit. Beschaafde indrukken van hout, aardsheid, mineralen en geconfijte rijpheid. Vol, zacht, rond, elegant, intens. Fraaie frisheid, diepte en balans. Er zijn maar heel weinig Baga-wijnen zo fraai als deze Reserva Especial. Voller en warmer dan de Reserva 2017. Grote wijn voor een kleine prijs!


Voor meer informatie over wijnmaker Ataide Semedo, de wijnstreek Bairrada en de baga-druif zie: Baga Young 2017

Baga is zoals gezegd (zie Baga Young) een lastige druif, voor veel wijnmakers in Bairrada niet hun lievelingsdruif, als verzekering heeft men graag wat compensatiemateriaal in de vorm van Touriga Nacional en Merlot achter de hand. Toch is Baga een onnavolgbaar fraaie druif als de omstandigheden in een wijnjaar gunstig zijn geweest en de wijnmaker zijn vak verstaat.

In 2017 pastte alles (in de wijngaarden van Ataíde Semedo) precies, rijp genoege druiven, geen overvloedige oogst, mooi verloop van het seizoen. Een jaar voor elegante wijnen, niet voor rijpe en krachtige wijnen. En juist in zo'n jaar laat Baga zich van zijn mooiste en genietbaarste kant zien. Verfijnd, elegant, rond en intens, eindeloos genuanceerd fruit, spannende terroir-kruidigheid, frisheid en rijpe tanninen. Toch ook een beetje pit, maar dat zit lekker ingepakt in de bescheiden weelde. Resltaat: spannende wijn die alles heeft, behalve immense kracht en volheid.

De jaargang 2019 leverde een iets minder verfijnde Baga dan 2017 op, maar wel meer rijpheid, vulling en kracht, intensere wijn dan 2017, rijker en volgens Semedo Specialer.

Deze wijn is een gedicht en toont het grote potentieel van deze nog weinig bekende druif (en wijnmaker).

Voor nog geen vijftien euro een zeldzaam goede koop!

Gemaakt van 100% Baga, vergist in open kuipen onder temperatuurcontrole (tussen 26 en 28 graden), twaalf maanden gerijpt op grote eikehouten vaten (demi muids - 500 l.).

Zijn mooiste wijnen bottelt hij onder het Quinta do Dõna etiket.

© GoedeWijn.info