terug
naar alle wijnen


Rood

Elegant, krachtig, zacht, verfijnd complex-fruitig

Ataide Semedo

Baga Young

2017


D.O. Bairrada


€ 9,50
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2022


Elegante, krachtige en zachte wijn met veel verfijnd rijp fruit, iets kruiden, mooie frisheid en bescheiden tanninen. Mooie intensiteit en enige diepte, puur en zuiver van stijl, lijkt wat op een krachtige Pinot Noir met Nebbiolo. Gemaakt door één van de beste Portugese wijnmakers. Met zorg voor het milieu gemaakt. Prachtige, betaalbare Barraida.


Ataide Semedo is een van de beste wijnmakers in Portugal. Hij heeft zijn vorige wijndomein in Bairrada verkocht en is in dezelfde streek een nieuw project begonnen met een relatief jonge (bijna 20 jaar) wijngaard met een veelbelovend terroir en zeer gunstige ligging. Hij maakt zowel rood als mousserend wit (Cuvée Bruto 2016 + Cuvée Reserva 2015).Hij is geen liefhebber van eikehout en streeft naar wijnen met fruit, balans en herkenbaarheid van oorsprong (terroir).
Ataíde Semedo hanteert vier kwaliteitsklassen voor zijn rode wijnen. De eerste "eenvoudigste" is "Young" gemaakt van de Baga-druif, vooral gericht op het fruit en gemakkelijke drinkbaarheid. De iets luxere versies worden gemaakt van Baga, Touriga Nacional en van blends van beide druiven. De tweede categorie is de "Reserva", een speciale selectie die kort op hout heeft gerijpt, de derde is "Reserva Especial" mooier dan "Reserva", maar nog geen "Gran Reserva", de hoogste categorie. Al deze Reserva, Reserva Especial en Gran Reserva wijnen hebben relatief kort gerijpt op grote houten vaten, nadruk ligt op fruit en complexiteit.

Ataíde Semedo is op dit moment een van de beste producenten van moderne, toegankelijke wijnen die bomvol streek-eigen karakter zitten, niks rustieks, ruigs of oxidatiefs, nee, fruit, wijngaard en jaargang op z'n mooist uitgedrukt in zeer betaalbare wijn.

Bairrada ligt in midden-Portugal dicht langs de westkust waardoor dit gebied een ietwat gematigd klimaat heeft. Wat betreft stijl hebben de wijnen in de verte wel iets van Bordeaux, frisheid, elegantie, iets gereserveerds, aards en kruidigs. Ze kunnen ook betrekkelijk goed rijpen. Warme, gestoofde wijnen komen hier niet vandaan. Rode Bairrada mag worden gemaakt van veel verschillende druiverassen, maar de meest originele wijnen zijn die van uitsluitend de lokale Baga-druif.

De Baga wordt ook wel eens vergeleken met de Pinot Noir en Nebbiolo, althans de wijnen die ervan worden gemaakt.
In ieder geval zijn Baga-wijnen nooit heel vol of rijk, hebben ze duidelijk zuur en kunnen ze in jaren met ongunstig weer (koel + nat) ook erg droog en hard zijn vanwege onrijpe tanninen. Ook de aroma's zijn dan minder fraai. Vaak mengt men de Baga met de Touriga Nacional, een druif die eerder rijp wordt en een meer kruidig en rijp type fruit + extra body en kracht levert.
Baga-wijnen zijn daarom relatief elegant, fris en verfijnd, blends met o.a. Touriga Nacional zijn dieper van kleur en rijker van constitutie met meer fruit en kracht.

De Baga "Young" van Ataide Semedo is een prachtig voorbeeld van de zachte elegantie en boeiende aardse  fruitigheid waartoe deze druif in goede jaren in staat is en bovendien afkomstig is uit een goede wijngaard en ook nog is gemaakt door een goede, kwaliteits- gedreven wijnmaker.
De 2017 is iets krachtiger en intenser dan andere jaren, maar toch is de stijl heerlijk zacht, soepel, vloeiend en elegant, mooi aards fruitig, met fraaie nuances van kruidigheid, iets animaals in de verte en met een mooie frisheid die de wijn lengte geeft. Jong en zuiver van stijl, nadruk op fruit en balans, met enige kracht en intensiteit, heel mooi en natuurgetrouw van stijl, een vanzelfsprekende wijn zoals die alleen maar in Bairrada gemaakt kan worden.

Ik heb bij Baga-wijnen vaak associaties met zowel wijnen van de Pinot Noir als van de Malbec en ook wel Nebbiolo in de wat lichtere jaren. Het mooie, ijle en complexe, fijnzinnige, ietwat animale fruit van de Pinot inclusief zijn elegante structuur, gecombineerd met de licht boerse kruidigheid en knorrigheid van een Franse Malbec (Cahors) of de etherische, verfijnde kruidigheid van de Nebbiolo. De 2016 was wat lichter van stijl (meer Pinot Noir) dan de 2017, die neigt iets meer naar Malbec.

Bairrada puur, zo mag je van mij deze wijn ook omschrijven.© GoedeWijn.info