terug
naar alle wijnen

Wit droog


Droog, fris, elegant,
complex, iets rijk


Ataíde Semedo

Branco Reserva
2019


D.O. Bairrada

€ 12,35  per fles (0,75 l.)
(volle doos: 6 flessen)
  drinken


Fris, droog, complex en zeer zuiver van stijl. Ook enige rijkdom. Minerale nuances doorweven met romige en fruitige nuances. Puur, elegant, eigenzinnig, evenwichtig. Heel fris en tikje strak, spannend kruidig fruit. gemaakt van de Portugese druiven Bical en Cerceal, aangevuld met iets Viognier en Chardonnay. Met zorg voor het milieu gemaakt door een van Portugal's beste wijnmakers.
 

Ataíde Semedo maakt werkelijk prachtige mousserende wijnen. Ik ben  niet zo gek op bubbelwijnen, maar die van Ataíde lust ik wel. In sommige jaren is een deel van de druiven zeer geschikt om er niet mousserende wijnen van te maken. In 2017, 2018 en 2019 was dat het geval. Deze prachtige Reserva is het resultaat. Voor het overgrote deel gemaakt van de lokale Bical en Cerceal druiven, aangevuld met een kleine hoeveelheid Viognier en Chardonnay.  Niet houtgerijpt, hoewel je dat wel zou kunnen denken vanwege de vanille-achtige romigheid. Deze rijkdom wordt verkregen door bâtonnage: het geregeld doorroeren van het gistbezinksel in het rijpingsvat. Dit geeft extra rijkdom en complexiteit en wat meer frisheid.
Prachtige combinatie van strakke droogheid, pittige mineraliteit, complexe kruidigheid met een romig randje. Intens en kristalzuiver, erg fraaie wijn die duidelijk zijn herkomst weergeeft in geur en smaak. Pracht balans ook.


© GoedeWijn.info