terug
naar alle wijnen

Wit mousserend


Mousserend, strakdroog,
jong-fruitig, mineraal


Ataíde Semedo

Cuvée Bruto
2017


V.E.Q.P.R.D. Bairrada

€ 14,95  per fles (0,75 l.)
(volle doos: 6 flessen)
  drinken
 

Fris, strakdroog, pittig, jong-fruitig, mineraal en elegant. Prachtig puur en zuiver van stijl, krachtige mousse. Volwaardige vervanger van een merk-Champagne voor een fractie van de prijs. Ietsje voller, maar even fris en feestelijk. Met zorg voor het milieu gemaakt door een van Portugal's beste wijnmakers.
 

Wellicht wist u het al: ik hou niet zo van bubbelwijn. Vaak betaal je vooral voor de lucht. Inflatiewijn noem ik het ook wel eens. Daar doe je, realiseer ik me al te goed, een aantal goede mousserende wijnen mee tekort. Vaak zijn die mooiere wijnen nogal kostbaar dus is inflatie wel weer op z'n plaats, maar soms valt het mee (ik ben Groninger). Zo werd ik wel blij van de mousserende wijnen van Zillinger, de eerste bubbels die ik verkocht. Zillinger werd nogal wat duurder en gooide het roer om in zijn wijnmaken waardoor ik de wijnen minder interessant vond en dus niet meer kocht.
De tweede producent waar ik bubbels van kocht was Quinta da Murta. Mooie Mousserende wijn, de andere wijnen wisselden wat teveel in kwaliteit dus ook daar kwam (althans voorlopig) een eind aan.
Ik heb ruim een jaar zonder bubbels gezeten, want ik kon niet echt mooie vinden. Heel eerlijk gezegd ben ik ook niet heel specifiek opzoek geweest naar bubbels, maar als een kandidaat producent een bubbel maakt proef ik dit type wijn altijd, je weet maar nooit!

Eind 2015 kwam ik Ataide Semedo uit Bairrada (midden-Portugal) op het spoor. Het heeft dus even geduurd voor alle stadia van kennismaking, selectie en uiteindelijk import waren doorlopen, maar in december 2016 kwam de eerste zending wijnen van hem aan in het magazijn. 2 rood + 2 mousserend wit. Het wachten, de lange aanloop is het ruimschoots waard geweest: prachtige wijnen, ook nog heel redelijk van prijs. Echt een grote aanwinst.

Bairrada staat (in Portugal) bekend om zijn goede mousserende wijnen. Dat geldt elders in de wereld ook voor Champagne, dus kwaliteit is daarmee nog geen regel.  Beter is te zeggen dat zowel Bairrada als Champagne het potentieel hebben grote mousserende wijnen voort te brengen.
Je hebt naast goede wijngaarden beplant met geschikte druiverassen, ook nog goede wijngaardeniers nodig en vervolgens ook uitstekende wijnmakers die met behulp van goede apparatuur zich volledig concentreren op kwaliteit.
Ataide Semedo is er zoëentje. Geen poespas ("I hate facebook, have no account!") bijzondere wijngaarden en gouden vingers wat betreft wijnmaken. Weten wat en wanneer je met welke druiven het beste doet is hem volledig toevertrouwd.
Bij het proeven van de eerste monsters was meteen duidelijk dat Ataide precies doet waar ik altijd naar opzoek ben.  Als er eikehout wordt gebruikt dan alleen grote vaten (500 l.), fruit en elegantie staan centraal, zuiverheid en terroir. Met rood was hij vorig jaar nog wat zoekende (reductie), roestvrij staal, hout, blends, etc.

Maar bij mousserend was het al helemaal uitgekristaliseerd: frisheid, balans, zuiverheid, echt prachtig. Zo wil je bubbels drinken, een mooie witte wijn met iets extra feestelijks en niet zoals zo vaak: wel veel feestelijke bubbels, maar dan opgelost in maar matige, schrale en onzuivere basis wijn.

Zoekt u bubbels die ook nog lekker zijn en vooral zuiver en verfrissend, vier dan het feest met de Cuvée Bruto 2017 als het om jong en energiek fruit gaat, wilt u het serieuzer, bij diners bijvoorbeeld, schaf dan de Cuvée Reserve 2016 aan. Deze Reserve is de klassieke, verfijnde en edele variant met meer diepgang en complexiteit. Niet zo vrolijk en uitbundig als de Bruto 2017, maar serieuzer en mooier. De mooiste bubbel van Semedo is de Millesime 2017, dat is een mousserende wijn die moeiteloos in de plaats kan van een goede Champagne.

Alle mousserende wijnen zijn gezien hun kwaliteit echt goedkoop te noemen. Neem eens de proef op de som.
 


© GoedeWijn.info