terug
naar alle wijnen


Rood

Krachtig, rond, intens, complex aards-fruitig
Ataide Semedo

Quinta do Dna
"Baga"

2020


D.O. Bairrada


29,90
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2035


Krachtige, volle, rijke en warme wijn van grote klasse. Grote intensiteit, imposant met grote diepgang en lengte. Vooral warm-kruidige, rijp fruitige en balsamische impressies met een haast Barolo-achtige, etherische complexiteit. Warmer en rijker dan de elegantere 2018. Nog heel jong, maar niet hard, beschaafd hout, voorbeeldige balans, serieus en edel karakter, een van de mooiste Bairrada's!


Voor meer informatie over wijnmaker Ataide Semedo en de wijnstreek Bairrada zie: Baga Young 2017

In 2002 verkocht Atade Semedo zijn domein Quinta do Dna om een mooiere, perfect gelegen wijngaard van 5 hectare met een subliem terroir te kunnen kopen. Die komt nu wat op leeftijd en bewijst Atades grote gelijk. Kort geleden kreeg hij de kans om de naam Quinta do Dna terug te kopen en te gebruiken voor zijn wijnen afkomstig van zijn nieuwe wijngaard. De cirkel is rond: het mooiste wat hij maakt bottelt hij onder deze naam

Quinta do Dna Baga Tinto 2018 is de mooiste rode die hij tot nu toe maakte. Prachtige, complexe en genuanceerde wijn, zacht en rond, maar ook krachtig en diep, verfijnd en elegant. Pracht fruit, iets aards, kruidig, mooie, beschaafde en ronde houtnuance, rijpe tanninen, mooi, maar beschaafd zuurgehalte dat de wijn lengte en een lichtvoetige energie geeft. Nog jong, maar al goed drinkbaar, wordt de komende 10-20 jaar nog mooier. Mij doet hij denken aan een kruidige versie van een rijkere Barolo, niet de hardheid, wel dat hemelse, iets voller, meer concentratie, anders, maar vooral heel erg duidelijk en heel erg mooi Bairrada.

Zeldzaam fraaie topwijn, vergeleken met wat vergelijkbare wijnen uit andere, bekendere wijngebieden tegenwoordig kosten is Quinta do Dna een koopje.


Het heeft jaren geduurd, maar met de jaargang 2018 is het dan toch gelukt: de wedergeboorte van Quinta do Dna.


GoedeWijn.info