terug
naar alle wijnen


RoodVol, rond, sappig,
zeer uitbundig fruitig

Stefano Bolognini

"Osva"
2021


D.O.C. Lacrima di Morro d'Alba13,50 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2026Volle, ronde en sappige rode wijn, weelderig rijp jong-fruitig met indrukken van bessen, lychee en bosvruchten. Mooie frisheid, prettig intens, enige weelde en kracht, ook heerlijk soepel. Zeer eigenzinnig van stijl, spannend met een tikje fluwelige boersheid. Flamboyante Italiaan, levensgenieter.

Net als de Gazza Sangiovese van Di Sante is de Osva afkomstig uit de Marche, het land van de Verdicchio, maar zeker ook van de Lacrima. Deze druif is een buitenbeentje in de wijnwereld en wordt ook wel rode Gewürztraminer genoemd vanwege de associaties van wilde rozen en lychee in geur en smaak.

De Lacrima is door o.a. Stefano Mancinelli voor uitsterven behoed, hij en een paar collega wijnmakers vonden de wijnmaaktechniek om deze druif tot een lekkere en drinkbare wijn te maken. Dat is niet gemakkelijk en vaak lijdt Lacrima-wijn aan onprettige tanninen en sombere, aardse en kruidige aroma's. Moeizaam typje dus die Lacrima.

Een aantal jaren geleden importeerde ik ook al een wijn van deze druif: de Rosae van Casal Farneto. Een groot succes, maar de Lacrima van Bolognini is nóg fraaier. Voller, rijker en ronder en wat minder lychee en rozen in geur en smaak. Osva is complexer en dieper van stijl, je proeft meer de druiveschil. Hij is ook wat boerser en heeft naast al dat lekkere zachte ook een heel klein spannend randje ruigte.

Eigenzinnige wijn, zo mooi en goed dat ik hem moest kopen, komt dat proeven, bestel eens een fles, deze wijn zal u bij blijven.

Gemaakt door een zeer kleine producent met in totaal maar 5 ha wijngaard, hij maakt ook twee Verdicchio's, maar die vond ik niet mooi genoeg, ook een luxere Lacrima (Sidoro) vond ik mooi, maar die was aanzienlijk duurder dan de Osva. Osva is de onbetwiste ster van het gezelschap.© GoedeWijn.info