terug
naar alle wijnen


Wit zoet


Zoet, fris, rijk, zeer complex,
geconfijt fruitig

Domaine Bordenave

"Cuvée Savin"
2017


A.O.P. Jurançon doux

€ 19,90  per fles
(volle doos: 6 flessens)
drinken/bewaren tot 2035


Zoet, fris, rijk en zeer complex fruitig. Weelde met lichtvoetige energie, geweldige diepgang, prachtige balans. Uitzonderlijk fraaie combinatie van geconfijt ananas-, abrikozen- en ander witfruit, subtiele, kruidige vanille, vleugje truffel, honing, bloemen, specerij, vruchtencake. Eindeloos trekken de mooiste indrukken aan je voorbij, wat een concentratie, wat een energie en frisheid en dit alles in een volzoete witte wijn. Het bewijs waarom Jurançon zo'n grote reputatie heeft, volstrekt unieke wijn. Bio (omschakeling) bovendien.Voor achtergrondinformatie over Domaine Bordenave zie: Gisele Bordenave Les Vignes Folles 2020.

Gemaakt van aan de druivestruik ingedroogde (passerilage) trossen van de Petit Manseng. Daardoor zeer geconcentreerd van zoet, zuur en vooral aroma's, Zeer lage opbrengst (15 hl/ha), risicovol proces van zeer late oogst (van 5 - 18 november) in meerdere plukgangen (tries). Vergisting en rijping op eikehouten vaten (20% nieuw) op gistbezinksel, gedurende 18 maanden.

Dit kan alleen maar kostbare wijn opleveren, in 2017 klopte kennelijk alles, want zelden heb ik zo'n mooie zoete Jurançon geproefd, ik werd er stil van.
De wijn is nu minimaal 5 jaar oud, heeft dus al geruime tijd complexiteit opgebouwd en is daarmee nog niet klaar.

Voor de rest raad ik u aan om zelf te ervaren wat er allemaal in zit en waarom ie zo bijzonder is. Twintig euri is een hoop geld, maar voor dit type wijn ben ik maar zo vrij de term goedkoop te gebruiken, want veel wordt er niet aan verdiend, het is en prestige wijn, laten zien wat je kan, de ultieme uitdaging van de wijnmaker.

Helaas alleen gebotteld in hele flessen, maar als troost kan worden gemeld dat een geopende fles in de koelkast (met de kurk er weer een kwart in gestopt) nog maanden lang mooi is, de eerste week is ie het mooist en meest subtiel dat neemt in de loop van de weken daarna wat af, maar mooi blijft ie, heel erg lang.

Wie niet van zoet houdt zou deze wijn eens moeten proberen, is die weerstand misschien wel meteen verdwene, want je hebt zoet en zoet, dit is zonder overdrijven de hoogste en fraaiste categorie. Echt fantastisch!!


© GoedeWijn.info