terug
naar alle wijnen


Wit

Intens, complex, fris, rijk, ingetogen kruidig fruitig

Gisèle Bordenave

Les Vignes Folles
2020


A.O.P. Jurançon Sec


14,75 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2026

 

Intens, droog en zeer fris met compacte rijkdom. Complexe, ingetogen, kruidige fruitigheid en een grote lengte. Eigenzinnige Pyreneeën-"bergwijn" met zinderende, zuivere frisheid. Bio-wijn, puur van stijl, geen houtrijping gemaakt van oude stokken op top-terroir.

Diverse keren web ik van producenten uit de bergstreek Jurançon monsters geproefd. Altijd was ik weer verrast door de geweldige, zinderende frisheid in de wijnen. Ook in de zoete. Men maakt er alleen wit en dan ook nog voornemelijk droog. Zoet is de luxe uitzondering, vaak kostelijk, maar altijd kostbaar als het om de mooiste versies gaat.

Zuiverheid en frisheid, lichtvoetigheid en minerale, kruidig-fruitige nuances, daar draait het om in de droge Jurançons. Maar al te vaak vond ik ze indrukwekkend en boeiend, maar bijna altijd ook net iets te moeilijk: te veel en te strak zuur. Wil het aroma interessanter worden dan is een aanzienlijk deel Petit Manseng eigenlijk wel noodzakelijk, kracht en diepte levert deze druif, naast het prachtige, witte tropische fruit en een zekere specerij-achtige kruidigheid. De Gros Manseng komt kwalitatief niet zover als de Petit Manseng, maar ook deze druif weet in een goede wijngaard en als de stokken op leeftijd zijn fraaie vergelijkbare wijnen te leveren.

De eenvoudige wijnen van Gisèle Bordenave (wijnmakers-familie sinds vele eeuwen) hebben dat hoge, erg strakke zuur en missen net die concentratie, diepte en rijkdom om ze gemakkelijk genietbaar te maken. Van de speciale wijngaarden met oudere stokken (minimaal 50 jaar) krijg je wel wijnen met de noodzakelijke rijkdom en concentratie. De opbrengsten zijn duidelijk laag (30 hl/ha) en daardoor niet goedkoop.

In dit gebied is het cruciaal hoe rijp de druiven kunnen worden in een wijnjaar, zuur hebben ze altijd in de hoge koele wijngaarden, maar zit daar ook genoeg omheen om het allemaal mooi en aantrekkelijk te maken. Het is dus zaak om de goede wijnjaren te kopen.

Gisèle Bordenave werkt Biologisch en heeft met de Vignes Folles een oude stokken droge Jurançon gemaakt, druiven geoogst van begin tot midden oktober, vergist met wijngaard-eigen gisten in roestvrijstaal, met een batonnage gedurende 9 maanden (omroeren van het gistbezinksel door de wijn) voor meer diepte en rijkdom. Geen houtrijping, daardoor puur en druif- en wijngaard getypeerd.

Rijke wijn, strak in de teugels van het levendige zuurgehalte, ingetogen aromatisch met grote, subtiele complexe gelaagdheid waarin bescheiden fruit en kruiden en ook minerale nuances de hoofdrol spelen.

Geen goedkope wijn, maar een unieke, ongekend pure en fascinerende wijn waarin heel veel subtiel fraais te ontdekken valt.

Gisèle maakt ook een adembenemend fraaie zoete versie: Cuvée Savin


© GoedeWijn.info