terug
naar alle wijnen


Rood

Complex, diep, rijp,
kruidig, truffel, aards

Comm. G.B. Burlotto

"Acclivi"
2013

D.O.C.G. Barolo


42,50
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2029
acclivi 2013

Je hebt Barolo en Barolo, deze is geweldig, wat een klasse en diepgang, wat een expressie, mooi zacht, krachtig, intens, elegant, echt uit het boekje en dan een paar stappen verder. Kruiden, truffel, rook, fruit, alles in balans. Krachtiger dan 2009, 2011 en 2012. Kan het ng mooier? Ja, meer aroma en complexiteit: Burlotto's Monvigliero en meer rijkdom: zijn Cannubi.

Burlotto maakt verscheidene Barolo's. Allemaal in de volstrekt authentieke stijl. Geen nieuw eikehout, maar diepte en etherische intensiteit. Puur de druif en de wijngaard komen in zijn wijnen naar voren. Een traditionalist die fluwelige en weldadige wijnen maakt. De druiven voor de Acclivi worden ontsteelt en de schillen en andere vaste delen weken twintig dagen in de jonge wijn. Alles wat de wijngaard geeft komt in de wijn. De rijping vindt gedurende ca. 2,5 jaar plaats in grote houten vaten van 3 tot 5 duizend liter. Je zou harde, stugge Barolo's verwachten, maar niets is minder waar, ze zijn opvallend zacht en "vloeiend".
Zijn "normale" Barolo is al heel mooi, veel kenmerkender en complexer dan wat gemiddeld voor Barolo door gaat. Toch kocht ik die niet want de drie andere (luxere) bieden duidelijk meer voor hun prijs. Goede Barolo is altijd kostbaar, ook de basis, betaal je iets meer dan krijg je opeens veel meer kwaliteit. Op zo'n prijs maakt een paar euro eigenlijk niet meer uit, zijn die goed besteed. De Acclivi is een betere, speciale selectie van druiven uit drie wijngaarden rond Verduno, allemaal Cru's waaronder de Monvigliero. Daardoor is de Acclivi een wat minder specifieke Barolo dan bijvoorbeeld de Monvigliero. Het karakter is iets gemakkelijker, heeft iets meer fruit en een wat andere kruidigheid. De Monvigliero heeft n hoge aromastijl-piek, de Acclivi heeft meerdere, maar dan minder hoog om het maar eens grafisch voor te stellen. Technisch even mooi, maar minder eigenzinnig, voor mij iets minder indrukwekkend. Ooit Barolo willen proeven? zo (kan) moet hij zijn. Deze wijn geeft wat je van een goede Barolo mag verwachten, diepte, kracht, nuances, rijkdom, complexiteit en vooral spanning en klasse. Kostbaar maar zeer zeker zijn geld waard!

Het jaar 2009 leverde relatief ronde en zachte wijnen, 2011 gaf krachtiger en intensere Barolo's en 2012 nog iets krachtiger wijnen. Hebben wat meer tijd nodig om hun volle pracht te tonen, zijn in hun jeugd nog wat stugger en geslotener.

2013 doet daar nog een schepje intensiteit en kracht bovenop.

Deze kwaliteit is bij de grote namen veel en veel duurder, het dubbele is geen uitzondering.


GoedeWijn.info