terug
naar alle wijnen


Rood

Intens, diep, zacht
subliem fruit, klasse

Comm. G.B. Burlotto

"Aves"
2021


D.O.C. Barbera d'Alba


€ 21,60
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2028


Barbera op z'n aller-mooist. Fraaie intensiteit, subliem en complex fruit, mineralen, aardsheid, kruiden, frisheid, kracht en diepgang. Heerlijke wijn, spannend, fluwelig, rond en elegant. Zo mooi kan Barbera zijn, vleugje vanille, perfecte balans. 2021 is wat eleganter dan voorgaande jaren, met dezelfde prachtige, fluwelige "Burlotto elegantie".


Comm. G.B. Burlotto is een kleine producent van Piemonte wijnen. Gesitueerd in het noordelijke deel van Barolo, in Verduno. De stijl van de wijnen is hier aromatischer, eleganter en verfijnder dan in het meer zuidelijk gelegen deel van deze appellation.

Fabio runt met zijn moeder het bedrijf van ca. 12 ha. Werkwijze is uiterst klassiek, geen nieuwe barriques, geen kunstgrepen voor meer kleur of fruit-extractie, nee alles moet zo puur en authentiek mogelijk blijven. Toch is er wel moderniteit in de wijnmakerij: de capaciteit tot koeling, temperatuur regulatie bijvoorbeeld, maar alles is gericht op een zo  natuurlijk, oorspronkelijk mogelijk type wijn.
Lange inweek periodes (schillen, stelen en pitten) zijn standaard bij zijn Barolo's. Rijping op hout: alleen maar op grote maten, de druif en het fruit (expressie van het terroir) staan centraal.
Modern artisanaal vind ik wel een passende term.
Wat maken ze hier mooie wijnen!! Niet goedkoop, maar echt klasse, heel bijzonder, écht heel bijzonder!
 
Naast deze Barbera maakt Burlotto ook de "Mores", een blend van Nebbiolo met Barbera (poor man's Barolo) een eigenzinnige wijn van de strikt lokale Pelaverga-druif, een "gewone" Barbera, een "gewone" Nebbiolo en drie Barolo's: Acclivi, Monvigliero en Cannubi.

Ik was er altijd al gek op: luxe Barbera uit Piemonte, niet de overdadig met nieuwe barriques gekruide versies, maar de pure, minerale wijnen, bomvol fruit, fris fruit, kruidig fruit, wild fruit, aards fruit, ruig fruit, rokerig fruit, zacht fruit, subtiel fruit, complex fruit, boordevol nuances, tikje woest, maar ook heel ingetogen, heel spannend dus, opwindend, nergens anders vind je dit type fruit. Met volop frisheid, een zachte kant, maar ook een spannende kruidigheid en pittigheid, nooit heel vol of zwaar, maar intens en met een verleidelijke zachte kant en een pikante pittigheid. Elegant en een tikje fel, maar ook met een heerlijk, zacht, rood fluweelrandje van fruit en extract.
Dit kom je alleen tegen in de mooiste Barbera's die in goede wijngaarden staan aangeplant, waarvan beperkte opbrengsten worden gevraagd en op tijd (= laat) worden geoogst.
Veel te veel van deze druif staat te verkommeren en te verzuren in wijngaarden waar ie eigenlijk niet fatsoenlijk rijp wil worden, daar grote hoeveelheden onaangename, schraperige, dunnige wijnen oplevert, strak en schrijpend van zuur voorzien, samen met de gevreesde groene, bijtende tanninen. Het ellendige imago van veel Barbera's is niet aan de druif zelf, maar aan de wijnproducent te wijten.
Om een echt mooie te kunnen maken moet alles precies kloppen, is het een heksentoer.
De "Aves"is een speciale selectie Barbera's van de beste delen van de wijngaard en de oudste stokken. Voor Burlotto's normen modern gemaakt: ontsteeld en gerijpt in kleine eikehouten vaten. Twee keer zo groot als barriques, maar 500 liter is bij Burlotto klein. Hoe kleiner het vat des te groter is de invloed van het hout (extra aroma's, tanninen en rijpingssnelheid). Hoe groter een vat is des te bescheidener is de invloed (meer volume wijn per oppervlakte -aroma en tanninen afgevend- hout). De uitermate klassieke Barolo's van Burlotto gisten en rijpen op grote vaten (3000 - 5000 liter).

2015 was een wijnjaar waarin met name de Barbera schitterde. Deze wijnen kenmerken zich door hun rijkdom en souplesse. Rijp fruit en veel zachtheid zijn opvallend royaal aanwezig. Ze zijn iets minder pittig dan gebruikelijk. Echt mooi en vooral heel erg lekker.

2016 is iets lichter van stijl, een fractie minder aards, een tikje minder brutaal dan de grootse 2015. Toch lijkt de 2016 in vele opzichten erg sterk op de 2015.
2017 is weer iets krachtiger en rijker dan de 2016, lijkt meer op 2015.

2018 is de meest frisse versie tot nu toe, even diep en complex, maar meer mineraal en elegant, toch ook rijk en zacht, Prachtige wijn.
2019 lijkt sterk op 2018, lijkt ietsje eleganter en frisser, maar hij is nog jong, dus dat kan nog veranderen.
2021: weer een prachtige, fluwelige jaargang voor deze wijn, wat een fraai fruit zit er in, niet enorm krachtig, maar wel edel en genuanceerd, met ee heerlijk romig randje wat je zo zelden bij een druif als Barbera tegenkomt.

Kracht, vulling, puurheid, diepte, gratie, complexiteit, tikje brutaal, maar ook fluweelzacht, innemend en o zo spannend.


© GoedeWijn.info