terug
naar alle wijnen


Rood

Complex, elegant,
kruidig, truffel, aards

Comm. G.B. Burlotto

"Barolo"
2014

D.O.C.G. Barolo


34,00
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2025
Burlotto Barolo 2014

Doordat de oogst in 2014 zo klein was, is de Acclivi in de "gewone"Barolo gestopt. Deze is iets minder complex en rijk dan de Acclivi, maar ondanks dat toch op en top Burlotto: complex, verfijnd, rond en diep. Vl mooier dan andere jaren "gewone" Barolo, wel veel betaalbaarder dan de Acclivi.  Kan het ng mooier? Ja, meer aroma en complexiteit: Burlotto's Monvigliero en meer rijkdom: Cannubi.

Doordat 2014 een erg lage opbrengst Acclivi opleverde besloot Fabio om die wijn niet apart uit te brengen, maar op te laten gaan in de "gewone" Barolo. Nu ja, gewoon... Ook de "start-Barolo" van Burlotto is prachtig, al mist ie de grootsheid van de Acclivi, Monvigliero en Cannubi. Doordat er een belangrijk aandeel Acclivi in zit, is de gewone Barolo mooier dan in andere jaren. Is ook beduidend betaalbaarder dan de Acclivi.
Nog even wat informatie over Acclivi en de andere Barolo's van Burlotto.

Burlotto maakt verscheidene Barolo's. Allemaal in de volstrekt authentieke stijl. Geen nieuw eikehout, maar diepte en etherische intensiteit. Puur de druif en de wijngaard komen in zijn wijnen naar voren. Een traditionalist die fluwelige en weldadige wijnen maakt. De druiven voor de Acclivi worden ontsteelt en de schillen en andere vaste delen weken twintig dagen in de jonge wijn. Alles wat de wijngaard geeft komt in de wijn. De rijping vindt gedurende ca. 2,5 jaar plaats in grote houten vaten van 3 tot 5 duizend liter. Je zou harde, stugge Barolo's verwachten, maar niets is minder waar, ze zijn opvallend zacht en "vloeiend".
Zijn "normale" Barolo is al heel mooi, veel kenmerkender en complexer dan wat gemiddeld voor Barolo door gaat. Toch kocht ik die niet want de drie andere (luxere) bieden duidelijk meer voor hun prijs. Goede Barolo is altijd kostbaar, ook de basis, betaal je iets meer dan krijg je opeens veel meer kwaliteit. Op zo'n prijs maakt een paar euro eigenlijk niet meer uit, zijn die goed besteed. De Acclivi is een betere, speciale selectie van druiven uit drie wijngaarden rond Verduno, allemaal Cru's waaronder de Monvigliero. Daardoor is de Acclivi een wat minder specifieke Barolo dan bijvoorbeeld de Monvigliero. Het karakter is iets gemakkelijker, heeft iets meer fruit en een wat andere kruidigheid. De Monvigliero heeft n hoge aromastijl-piek, de Acclivi heeft meerdere, maar dan minder hoog om het maar eens grafisch voor te stellen. Technisch even mooi, maar minder eigenzinnig, voor mij iets minder indrukwekkend. Ooit Barolo willen proeven? zo (kan) moet hij zijn. Deze wijn geeft wat je van een goede Barolo mag verwachten, diepte, kracht, nuances, rijkdom, complexiteit en vooral spanning en klasse. Kostbaar maar zeer zeker zijn geld waard!

Het jaar 2009 leverde relatief ronde en zachte wijnen, 2011 gaf krachtiger en intensere Barolo's en 2012 nog iets krachtiger wijnen. 2013 doet daar nog een schepje intensiteit en kracht bovenop.

2014 was ook bij Burlotto iets minder fraai, maar toch nog prachtig. Burlotto excelleert in het elegante, complexe en fluwelige type Barolo.GoedeWijn.info