terug
naar alle wijnen


Rood

Complex, diep, elegant, subliem fruit, aards
Comm. G.B. Burlotto

"Barolo"
2016

D.O.C.G. Barolo


* sold out *
* uitverkocht *

€ 36,00
per fles

drinken / bewaren tot 2033


Hier begint het echte werk: de onmiskenbare Barolo verfijning en complexiteit. In het jonge fruit en de subtiele kruidigheid zitten zoveel subtiele nuances dat je blijft ruiken. Geen krachtpatser, maar een fijnzinnige dame met een Bourgondisch, zacht en edel karakter, bescheiden en beschaafd met veel diepgang.


Burlotto maakt verscheidene Barolo's. Allemaal in de volstrekt authentieke stijl. Geen nieuw eikehout, maar diepte en etherische intensiteit. Puur de druif en de wijngaard komen in zijn wijnen naar voren. Een traditionalist die fluwelige en weldadige wijnen maakt. De druiven voor de Acclivi worden ontsteelt en de schillen en andere vaste delen weken twintig dagen in de jonge wijn. Alles wat de wijngaard geeft komt in de wijn. De rijping vindt gedurende ca. 2,5 jaar plaats in grote houten vaten van 3 tot 5 duizend liter. Je zou harde, stugge Barolo's verwachten, maar niets is minder waar, ze zijn opvallend zacht en "vloeiend".
Zijn "normale" Barolo is al heel mooi, veel kenmerkender en complexer dan wat gemiddeld voor Barolo door gaat. Met ingang van jaargang 2014 koop ik deze wijn omdat ie sinds dat jaar toch bijzonder is voor zijn prijs. De drie andere (luxere) bieden duidelijk meer, maar zijn dan ook schaarser en hoger geprijsd. Goede Barolo is altijd kostbaar, zeker nu rode Bourgogne haast onbetaalbaar aan het worden is.
De Acclivi is een betere, speciale selectie van druiven uit drie wijngaarden rond Verduno, allemaal Cru's waaronder de Monvigliero. Daardoor is de Acclivi een wat minder specifieke Barolo dan bijvoorbeeld de Monvigliero. Het karakter is iets gemakkelijker, heeft iets meer fruit en een wat andere kruidigheid. De Monvigliero heeft één hoge aromastijl-piek, de Acclivi heeft meerdere, maar dan minder hoog om het maar eens grafisch voor te stellen. Technisch even mooi, maar minder eigenzinnig, voor mij iets minder indrukwekkend. Ooit Barolo willen proeven? zo (kan) moet hij zijn. Deze wijn geeft wat je van een goede Barolo mag verwachten, diepte, kracht, nuances, rijkdom, complexiteit en vooral spanning en klasse. Kostbaar maar zeer zeker zijn geld waard!

Het jaar 2009 leverde relatief ronde en zachte wijnen, 2011 gaf krachtiger en intensere Barolo's en 2012 nog iets krachtiger wijnen. 2013 deed daar nog een schepje intensiteit en kracht bovenop.
2014 was ook bij Burlotto iets minder fraai, maar toch nog prachtig.
2015 heeft terecht een grote reputatie, de wijnen zijn krachtiger en intenser dan die uit voorgaande jaren.
2016 wordt beschouwd als een legendarisch Barolo jaar, ben je mooi klaar mee als je van Burlotto-Barolo houdt. Nu stort de hele wereld zich op deze wijn: in mum van tijd uitverkocht.

Burlotto excelleert in het elegante, complexe en fluwelige type Barolo.© GoedeWijn.info