terug
naar alle wijnen


Rood

Topwijn, groots, verfijnd, complex, teer, truffel

Comm. G.B. Burlotto

"Monvigliero"
2013

D.O.C.G. Barolo


€ 44,50
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2035
Burlotto Barolo Monvigliero 2013

Stil werd ik er van, zoveel geeft deze wijn, adem- benemend mooi en complex, laag na laag, truffel, teer, fruit, mineralen. Heel zacht mooi vol, maar toch elegant, een symfonie van indrukken, kortom: groots. Jammer dat ie 100 punten kreeg en ng schaarser werd. De paar flessen die ik mocht kopen waren helaas meteen uitverkocht.

Dit is de meest uitgesproken van de drie Barolo's. Ik was er meteen weg van. Over expressiviteit gesproken, deze wijn kan er wat van. Misschien voor sommigen teveel van het goede, voor liefhebbers van dit type het einde. Monvigliero is niet de volste of rijkste Cru onder de Barolo's. Elegantie en intensiteit en kracht, maar ook zachtheid en vooral een explosieve geurigheid (truffel + teer) zijn de hoofdkenmerken. Deze van Burlotto is puur en zeldzaam authentiek. Diepte en complexiteit, echt een wijn van uitzonderlijke klasse, geen opgepompte krachtpatser, strak van het nieuwe eikehout, nee, fruit, aarde en magie. Klassieker zijn ze er niet: maar liefst twee maanden op de pulp geweekt (schillen, pitten, stelen), gerijpt in grote foeders: 3 tot 5 duizend liter. Verwacht geen harde of stroeve Barolo, maar juist eentje met fluweel en frisheid.

Het jaar 2009 leverde relatief ronde en zachte wijnen, 2011 gaf krachtiger en intensere Barolo's en 2012 nog iets krachtiger wijnen. Hebben wat meer tijd nodig om hun volle pracht te tonen, zijn in hun jeugd nog wat stugger en geslotener.

2013 was een topjaar in de streek en dat had zeer onprettige consequenties, een gerenommeerde wijnproever durfde het aan om deze wijn 100 punten te geven. resultaat: de hele wereld stond bij Fabio op de stoep, en bij mij. Ik kreeg natuurlijk veel te weinig flessen toebedeeld. Hiermee kon maar een klein deel van mijn vaste klanten, die ook de andere wijnen van Burlotto kochten, van te weinig flessen Monvigliero worden voorzien.

Woorden en die schieten bij zo'n wijn tekort.
Topwijn, punt!

GoedeWijn.info