terug
naar alle wijnen


Rood

Topwijn, groots, verfijnd, complex, teer, truffel

Comm. G.B. Burlotto

"Monvigliero"
2018

D.O.C.G. Barolo


* sold out *
* uitverkocht *


€ 68,00
per fles

drinken / bewaren tot 2045


Stil werd ik er van, zoveel geeft deze wijn, adem- benemend mooi en complex, laag na laag, truffel, teer, fruit, mineralen. Heel zacht mooi vol, maar toch elegant, een symfonie van indrukken, alles op z'n plaats, alles in balans, kortom: groots.  Zelfs in een minder optimaal jaar is deze wijn nog groots. Helaas véél te schaars.
Cannubi is rijker en breder, Monvigliero compakter en kruidiger.

Dit is de meest uitgesproken van de drie Barolo's. Ik was er meteen weg van. Over expressiviteit gesproken, deze wijn kan er wat van. Misschien voor sommigen teveel van het goede, voor liefhebbers van dit type het einde. Monvigliero is niet de volste of rijkste Cru onder de Barolo's. Elegantie en intensiteit en kracht, maar ook zachtheid en vooral een explosieve geurigheid (truffel + teer) zijn de hoofdkenmerken. Deze van Burlotto is puur en zeldzaam authentiek. Diepte en complexiteit, echt een wijn van uitzonderlijke klasse, geen opgepompte krachtpatser, strak van het nieuwe eikehout, nee, fruit, aarde en magie. Klassieker zijn ze er niet: maar liefst twee maanden op de pulp geweekt (schillen, pitten, stelen), gerijpt in grote foeders: 3 tot 5 duizend liter. Verwacht geen harde of stroeve Barolo, maar juist eentje met fluweel en frisheid.

Het jaar 2009 leverde relatief ronde en zachte wijnen, 2011 gaf krachtiger en intensere Barolo's en 2012 nog iets krachtiger wijnen.  2013 was een topjaar in de streek en dat had zeer onprettige consequenties, een gerenommeerde wijnproever durfde het aan om deze wijn 100 punten te geven. resultaat: de hele wereld stond bij Fabio op de stoep, en bij mij. Ik kreeg natuurlijk veel te weinig flessen toebedeeld. Hiermee kon maar een klein deel van mijn vaste klanten, die ook de andere wijnen van Burlotto kochten, van te weinig flessen Monvigliero worden voorzien.

2014 was een iets "minder" jaar dan 2013, maar vergis u niet, 2014 heeft prachtige Barolo's opgeleverd (althans bij Burlotto). Ze missen de kracht en intensiteit van de 2013. Bij de Monvigliero 2014 heb je dat ook, maar daar staat tegenover dat ie eleganter is, iets minder seriues en vrolijker van stijl. Nog steeds indrukwekkend complex, elegant en genuanceerd. Laat de wereld maar achter de 2013 (en 2015) aan lopen, kunnen wij genieten van de bijna even mooie, maar iets andere, 2014.

2015 is een prachtig jaar geweest voor Monvigliero, krachtiger dan 2014 en ook dan 2015, heeft een lang leven voor zich, is super mineraal en complex van karakter en heeft een enorme diepte en lengte, echt een grote wijn, heel indrukwekkend (toch elegant en verfijnd).

2016 is legendarisch en uiterst gewild onder Barololiefhebbers, daarom te veel gevraagd en dus nu alweer uitverkocht, helaas al mijn flessen zijn de deur uit.

2017, weer zo fraai en helaas schaars.

2018 een fractie lichter, maar niet minder diep of genuanceerd, iets minder rijp fruit.

Ook een topwijn, punt!

© GoedeWijn.info