terug
naar alle wijnen


Rood

Krachtig, zacht, intens, rijp, warm en complex
Comm. G.B. Burlotto

"Mores"
Nebbiolo/Barbera
2020


D.O.C. Langhe


22,50
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2027

Duidelijk familie van de Barbera "Aves": dezelfde prachtige, complexe stijl, maar dan minder rond, pittiger, kruidiger, complexer, fijnzinniger, mysterieuzer. Een kruising van de Langhe Nebbiolo en de Barbera "Aves". Pittig, intens, verfijnd, diepgang, intrigerend en complex.

Voor meer informatie over de producent zie: "Aves".

Deze wijn is een blend van de Nebbiolo en de Barbera. De Nebbiolo is de "Barolo-druif", stugger, kruidiger en complexer dan de fruitiger Barbera. Mores is een selectie van de betere Barbera en Nebbiolo druiven afkomstig van oudere wijngaarden. Rijping vindt plaats op houten vaten (500 l.).

De Barbera geeft Mores het rijke en aardse, tikje zwoele fruit, de Nebbiolo geeft hem meer diepgang, kruidigheid en complexiteit, net als in een Barolo.
2013 was een jaar waarin de wijnen van Burlotto veel kracht en rijpheid meekregen door het warme naseizoen. Was de Mores 2011 nog elegant en verfijnd, de 2013 versie was veel krachtiger, intenser en rijker.
De 2014 is weer iets frisser en genuanceerder, fijnzinniger dan de 2013, maar het is net als andere jaren een stevige, krachtige wijn die al het moois van de Barbera druif combineert met de kracht en weelde van de Barolo-druif Nebbiolo.

De 2015 is wat rijker en ronder dan de 2014, iets aardser ook, maar net als bij de andere wijnen van Burlotto verschillen de wijnjaren niet zo heel veel. Er zit een gerusstellende consistentie in zijn wijnen, ook een teken van zijn grote vakmanschap en grote begrip van de wijngaarden, druiven en microklimaten. Een man met visie en overzicht, een zeldzaam talent.

2017 gaf rijpe en volle wijnen, zo ook deze Mores, krudiger en aardser, warmer dan voorgaande jaren, je zou hem haast voor een aardse, middenklasse Barolo houden.

2018 is iets "koeler en klassieker" van stijl dan 2017. Mooie, klassieke Piemonte wijn met en zweem van Barolo.

2020 is er nog niet helemaal (jan. '23) relatief elegant van stijl, nog iets Nebbiolo tanninen, aards, beetje rokerig, mooi complex truffelig (achtergrond) fruit, fris zuur, heeft nog pit.

Nog een jaartje rust en dan in de komende vier jaren drinken.

Door de onmiskenbare Barbera-toets mag je de Mores geen Barolo noemen, maar toch kan ik het niet laten om deze wijn grofweg te typeren als een poor mans' Barolo.
Ik weet dat dit niet helemaal de lading dekt, maar toch is het wel een beetje zo.
Mocht u niet poor zijn dan noemen we de Mores gewoon een "Kleine Barolo", mag/kunt u er ook van genieten.GoedeWijn.info