terug
naar alle wijnen


Rood

Fijnzinnig, subtiel,
elegant, subliem fruit

Comm. G.B. Burlotto

Nebbiolo
2016

D.O.C. Langhe


€ 17,70
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2021
Burlotto Nebbiolo 2016

Stug, zuur en hard = Nebbiolo. Deze wijn toont vooral de andere kant: elegant, zacht, complex, fluwelig, geconfijt, subtiel fruit, bosaardbei, kaneel, kruiden, laag na laag, gemaakt van jonge Barolo-wijngaarden en vaten die net niet goed genoeg zijn voor de "echte" Barolo. Voor deze prijs een koopje!

Voor meer informatie over de producent zie: Barbera.

Burlotto maakt schitterende wijnen. Ook die van de Nebbiolo zijn prachtig. De stijl die Fabio zoekt is eerder subtiel dan krachtig. In deze Nebbiolo gaan de jongere stokken van de Barolowijngaarden en de vaten die net niet goed genoeg zijn voor zijn Barolo's. Dat verklaart waarom deze Nebbiolo zo bijzonder mooi is, het is eigenlijk een lichtere versie van een Barolo. Barolo wordt vaak geassocieerd met kracht en intensiteit, maar in het deel van Piemonte waar Burlotto zijn wijngaarden heeft is elegantie en zachtheid een kenmerk. Zo is ook zijn Nebbiolo een toonbeeld van verfijning en elegantie. Weinig kleur (rode wijn?) en toch heel etherisch. Gemaakt op balans, subtiliteit, zuiverheid en complexiteit van het fruit, mineralen en licht kruidige nuances. Laat geoogst en daarom een vleugje zoetig geconfijt van geur, de mooiste bosaardbeitjes, de zuiverste specerijen (kaneel, kruidnageltje) zitten diep verscholen in de vele subtiele laagjes smaak en aroma van deze wijn. Heel zuiver en heel puur van stijl, geen hardheid, wel frisheid, een romige zachtheid, elegantie, diepgang, een vleugje pittige tanninen, een wijn waar je einedloos aan blijft ruiken en waarin je aldoende eindeloos veel nuances tegenkomt.

Vergeleken met 2014 is deze 2016 ietsje ronder, zit nog wat dicht, maar lijkt er verder veel op.
Vergeleken met de 2015 is deze Nebbiolo duidelijk lichter. Er zit wat minder diepte in maar de balans is even fraai, hij is zachter en wat ronder, de 2015 is geschikt om langer te rijpen. 

De 2015 is wat stugger, klassieker zo je wilt.

Verwacht dus geen krachtpatser, maar een elegante en fijnzinnige dame in fluweel, een mysterieuze glimlacht met ook enige reserve, je moet er wat voor doen, maar dan is het ook echt genieten.


GoedeWijn.info