terug
naar alle wijnen


Rood

Uniek peperig, cederig-kruidig,
fris, elegant


Comm. G.B. Burlotto

Pelaverga
2021


D.O.C. Verduno Pelaverga


€ 16,70
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken


Rariteit, gemaakt van lokale druif Pelaverga, nog nooit proefde ik zo'n  peperig-kruidige wijn met indrukken van ceder. Licht van kleur. Mooie frisheid, iets rood fruit. Genuanceerd, elegant, bijzondere stijl.
Een wijn die je bijblijft.


Toen ik voor het eerst een wijn van de Pelaverga-druif proefde was ik erg verrast. Uniek aromapatroon met daarin peperige en cederige nuances, ook wat fruit, maar vooral peperig en balsamisch. Totaal anders dan andere wijnen. Boeiend, bijzonder.
Ik vond de 2012 een goede wijn, maar hij was wat aan de lichte kant, voor mij net iets te licht, maar de rest was mooi genoeg om hem toch te kopen, om de liefhebber van iets unieks een mooie ervaring te bezorgen.

De 2014 is wat krachtiger, ietsje voller, wat meer uitgesproken van karakter. Ook een hoog zuurgehalte (Piemonte), fris en elegant, maar toch met wat meer substantie. Heel bijzonder wederom.
Rood fruit zit er ook in, mineralen en ook een redelijke intensiteit. Spannende wijn, mooi zuiver, een uiterste aan het spectrum van wijnkarakters.

De 2015 was al verkocht ondanks mijn reservering. Jammer. Volgend jaar beter.

De 2016 is gelukkig wel geleverd, lijkt een beetje op 2015, maar dan een fractie lichter, zit tussen de 2012 en 2014 in. Unieke wijn, heb ooit wel eens iets uit Württemberg geproefd van de Lemberger-druif en opgevoed op oud hout dat aan de Pelaverga doet denken.

De 2019 heeft heel sterk dat frisse, kruidige (witte peper) en balsamische (sandalwood). Allemaal fris en subtiel, licht en energiek, mineraal, met tannine voor wat pit. Misschien wel de meest uitzonderlijke rode wijn uit m'n assortiment.

2021, kennelijk excelleert deze druif in de lichtere jaren, 2021 is prachtig, zo zuiver en subiel, prachtig fris, peperig kruidig, sandalwood, maar dan fris en niet zwoel. Mooi fruit, echt uniek, ragfijn en expressief.

Bijzondere wijn, geen grootheid maar wel volop avontuur, zo gevarieerd kan wijn zijn.

In heel de wereld zijn maar ca. 20 ha. beplant met de Pelaverga, allemaal in en rond Verduno, Piemonte, het noordelijke deel van het Barolo-gebied. Burlotto wordt wel gezien als de beste producent van de Pelaverga (ook van de Freisa). Andere Pelaverga's heb ik niet geproefd, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen dat Burlotto de mooiste maakt. Deze wijn is net als zijn andere geheel perfect, er zit geen steekje aan scheef, alles klopt, denk niet dat ik daarmee saai bedoel (want dat kan een perfectionistische wijn zijn) nee, alles klopt in deze wijn.

Geheel in de stijl van Burlotto: de druif, het fruit staat centraal, de wijnmaker kom je niet tegen, alleen de druif, wijngaard en het wijnjaar.
Bijzonder in alle opzichten!


© GoedeWijn.info