terug
naar alle wijnen


Rood

Expressief, rijp fruitig,
soepel, aards

Dom. de Cabriac

Carignan
"Vieilles Vignes"
2019


Vin de France 


9,30 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken bewaren tot 2023
Eerlijk, recht voor z'n raap, redelijk krachtig en heel soepel, maar vooral uitbundig, zuiver en rijp-aards-fruitig. Mooie fristoon. Gemaakt van oude stokken, vandaar de intensiteit. Ouderwetse wijn in moderne stijl.

Bij deze producent was het eigenlijk meer mijn nieuwsgierigheid naar de wijnen dan de noodzaak om aanvullingen uit die streek te zoeken.

Toen ik de wijnen van ze proefde was ik meteen verkocht. Zo authentiek en modern-klassiek had ik ze nog geproefd, althans niet voor zo'n gunstige prijs. Hier streeft men niet naar vulling, kracht en intensiteit, maar naar balans, ingetogen en bescheiden diepte, fraaie nuances, vanzelfstrekende wijnen vind ik een mooi passende term. Geen opgedirkte wijnen om de markt te plezieren, maar wijnen die hun afkosmt op een beschaafde wijze aan de consument mededelen. Je vind ze niet meer zoveel, zulke wijnen van zulke producenten. De Cibeins zijn al aardig op leeftijd, net als hun wijngaarden trouwens, ze hebben een onvoorstelbare hoeveelheid ervaring met de wijngaarden, de streek en de druiven waarvan ze wijn maken. Je proeft het telkens weer: deze mensen weten precies wat ze moeten doen, elk jaar opnieuw. Weten ze wat ze moeten laten, niet moeten doen, hebben ze tot hun kenmerk gemaakt. Resultaat: zeldzaam pure en oprechte wijnen voor een redelijke prijs, wijnen met authenticiteit en karakter, maar ook voldoende "glimlach" en energie. Geen bedachte wijnen, maar resultantes van het terroir en de zorgvuldige sturing van de wijngaardenier/wijnmaker Jean de Cibeins.

Op Château de Cabriac is men in het proces van van omschakeling naar biliogische wijnbouw. Daardoor zijn hun wijnen recentelijk iets in prijs gestegen, men moet nu eenmaal meer kosten maken "om bilogisch te kunnen boeren". Toch zijn hun prijzen, vergeleken met hun collega-wijnbedrijven uiterst redelijk te noemen. Ze zijn dan misschien niet de meest verfijnde wijnen, maar ze zijn wel onvoorstelbaar goed en zuiver gemaakt, alles klopt, vooral bijzonder is dat je zoveel duidelijk druif-karakter in de wijnen terug vindt, kennelijk weet men in welke delen van de wijngaarden welke druiven het beste tot hun recht komen, en weet men dit in de wijnmakerij zoveel mogelijk te behouden.

Daarom heb ik een zwak voor de wijnen van Cabriac, ze zijn altijd eerlijk van stijl, hebben precies genoeg karakter en zijn uitermate betaalbaar, en sinds kort ook nog biologisch geproduceerd.

Maak ook eens kennis met de andere wijnen van Cabriac. U zult versteld staan van hoeveel ze bieden voor hun bescheiden prijs.

Ik heb een zwak voor de Carignan van Cabriac, in zijn eenvoud eigenlijk heel erg bijzonder. Vooral 2016 en 2018 waren juweeltje, maar de 2019 gaat nog net iets verder: extra rijpe fruitnuances met een ongekende rondheid voor Carignan.

Deze wijn is een miskend kind: gemaakt van de Carignan en daarmee wettelijk onmiddelijk verklaard tot inferieur, wat zijn die regeltjes toch heerlijk. Ooit bedacht om de kwaliteit te bevorderen, want de Carignan-druif levert heel gemakkelijk veel te veel kilo's druiven per hectare met een dunne, zurige en rouwe, onrijpe wijn als gevolg. Wijnen die naar hartelust werden geproduceerd toen de Midi nog een achtergebleven wijngebied was, ze daar nog oceanen van goedkope "plonk" maakten voor de droge, maar onkritische kelen van de lokale bevolking die zichzelf een "foie gras" dronken of buitenlanders (lees Hollanders) die geen cent teveel wilden betalen.

Zoals met veel regeltjes, ergens uitgedacht achter een bureau tussen negen en vijf en met een simpel doel voor ogen, is dit na al die jaren een eigen leven gaan leiden en door de tijd heen vanzelf tot waarheid geworden. Immers, regels zijn regels en die zijn er niet voor niets.

Nooit had die ambtenaar-mijnheer (want dat was het vast) om halftien in de ochtend kunnen vermoeden dat er decennia later producenten zouden zijn die van zorgvuldig beheerde stukjes wijngaard met zeer bejaarde wijnstokken, lage rendementen zouden gaan oogsten. Dat van dat fruit heel erg karakteristieke en indrukwekkend fraaie wijnen zouden worden gemaakt, de mentaliteit van de producenten revolutionair zou veranderen en er vele nieuwe wijnmaaktechnieken zouden komen.

Het valt deze meneer niet te verwijten, maar wel zijn opvolgers, want hoe mooi de wijn ook is, nooit mag een van 100% Carignan gemaakte wijn A.C. of zelf maar Vin de Pays heten, nee, slechts Vin de Table, eufemistisch door de bureacratie opgevijzeld in imago tot "Vin de France".

Men heeft wel een klein beetje gelijk: de Carignan heeft niet de klasse van een Syrah of Grenache, maar als je een goede wijngaard met oude stokken hebt en je doet als wijnmaker je best, dan kan hij prachtige wijnen opleveren.

Zo ook bij Domaine de Cabriac: slechts een Vin de Table en daarom nog zo goedkoop. Is die regel toch nog èrgens goed voor.

Een heerlijk intens, recht voor zijn raap en een tikje boers glas wijn. Je proeft dat de druif thuishoort in deze warme streek:  hij is zo overtuigend en naturel van stijl, alles klopt, het fruit, de tanninen en vooral de zuurgraad die de wijn zo heerlijk drinkbaar en niet vermoeiend maakt, en natuurlijk de prachtige intensiteit, maar die komt van de oude stokken, net als de complexiteit en  de diepte van de fruitigheid.


Uitermate aanbevolen!

© GoedeWijn.info