terug
naar alle wijnen


Rood

Elegant, zacht, rijp-fruitig, genuanceerd
Dom. de Cabriac

Pinot Noir
2020


V.d.P. d'Oc. 


10,20 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2025
Elegant, zacht en rond van karakter, warm type rijpe Bourgogne. Maar dan duidelijk minder animaal en aards. Mooi, zuiver Pinot-fruit (kersen, bessen) met een aangename, milde frisheid.
Zuivere, genuanceerde en vooral gemakkelijke wijn.

Voor achtergrondinformatie over Château de Cabriac zie: Dom. de Cabriac Carignan 2019

Een beetje een rare druif die Pinot Noir.
Doet het eigenlijk nergens echt goed buiten zijn oorspronkelijke gebied, hoewel men er in de wat verwante klimaten als Duitsland, Oostenrijk,  Noord-Italië, maar ook Tasmanië heel behoorlijke wijnen van weet te produceren.

Eigenlijk is Zuid-Frankrijk veel te warm voor de Pinot Noir. De ragfijne  elegantie en het subtiele fruit worden er alras uitgestoofd in die warmte, de kleur, vaak toch al niet indrukwekkend, is ook niet gediend van constant hoge temperaturen, kortom: niet aan beginnen.
Toch heb ik wel eens een lekkere wijn uit de Midi geproefd, gemaakt van de Pinot Noir, geen Bourgognes, want daar waren ze allemaal veel te rond en te warm voor, niks elegant en betoverend fruit, maar wel een heerlijke zachtheid, zalvend haast. Ook wel mooi fruit, maar dan warm en erg rijp, een beetje rokerig en hier en daar zelfs een animaal toontje.

Toch wel kenmerkend voor de Pinot Noir, moeilijk grijpbaar, ook een kenmerk, dus zo weet deze eigenzinnige juffer ook in het warme Franse zuiden hier en daar haar streken te behouden. Ze is wispelturig, maar dat heeft ook wel iets charmants. Kortom, ik besloot ook de Pinot Noir van Cabriac maar eens mee te laten lopen met een bestelling.

De 2011 was een goede wijn tussen alle andere, heel anders, dat wel, ook aantrekkelijk vanwege de warme zachtheid en ook met dat vleugje eigenzinnigheid, geen Bourgogne, maar dan ook weer wel.

In 2012 werd het allemaal nog een beetje meer Bourgogne, iets koeler, eleganter en wat betreft aroma en fraai fruit tenminste. Mist het magische frisse en de complexiteit van de grotere Bourgognes, maar het fruit komt er al heel aardig in de buurt, vreemd genoeg doet hij me een beetje denken aan een mooie Duitse Pinot Noir uit een warm jaar. Vond ik hem vorig jaar gewoon goed en een aanvulling op de andere wijnen, nu vind ik hem bijzonder en zeer aanbevelenswaardig. Toch wel bijzonder voor een purist als ik, maar ja het is de wijn die het verhaal vertelt, niet de herkomst of de producent, en het verhaal wat deze wijn vertelt is boeiend en aantrekkelijk. Kost bovendien niet de wereld. Nog geen acht euro, koop je daar een rode Bourgogne voor? Soms, bij de super, maar dat zijn de beste promotors van bier. Nee, voor drinkbaarheid betaal je heel veel meer voor wijnen uit deze streek.

In 2013 maakte men een iets pittiger versie van de 2012, ietsje meer zuur en wat ander fruit. Wat minder animaal, meer kersefruit. Mooie kruidigheid en mooie vulling. Genuanceerde wijn, goede elegantie en intensiteit. Zo'n zorgvuldige Pinot Noir kom je niet zo vaak tegen in de Midi. Is nog ietsje ruw (begin april 2015) maar deze jonge tanninen zullen snel zachter worden. ook de volheid zal toenemen, net als de aardsheid.

In 2015 valt alles op z'n plaats, dit is de meest Bourgogne-Pinot Noir die ik van Cabriac heb geproefd. Het is natuurlijk geen Bourgogne, maar er breken toch veel vergelijkbare impressies door. Iets van kersen, geroosterde amandelen, iets kruidigs, vleugje rook, mooie frisheid, en een fluwelige smaak. Geen imponeerwijn, maar eentje die je steeds maar weer boeit en dat is in deze prijscategorie heel erg knap. Evenwicht en verzorgdheid, met genoeg spanning en frisheid om de zachtheid levendig te houden. Onverwacht fraaie, pretentieloze Pinot Noir die veel meer biedt dan je ooit zou verwachten uit het hete Corbières gebied en al helemaal niet voor deze prijs!!

De 2016 is vergelijkbaar met de 2015, echter de wijn zit pas op fles (november 2017) daardoor is ie nog niet optimaal, maar je proeft al het begin van mooi fruit en zachte tanninen. Is nog een beetje onbestemd en  onevenwichtig.

2017 was geen goed jaar voor Pinot op Cabriac. Men maakte er rosé van, niet heel bijzonder, beetje vlak en gewoontjes, dus niet gekocht.
 
2018 was daarentegen wel een erg fraai jaar voor deze druif, net als voor de Carignan overigens. De Pinot leverde een heel kenmerkende Pinot-Noir wijn op, niet zwaar, maar lekker lichtvoetig, fris en rijp, lekker soepel, precies genoeg intensiteit, heel zuiver, mooi sap en tamelijk kenmerkend Pinot Noir-fruitig (kersen en bessen), zonder dood beest of koeiestal in het aroma. Mist de schraalheid en verdunning van de goedkope rode Bourgognes, maar ook de complexiteit en definitie van de luxere. Maar goed, de prijs is er naar, voor nog niet de helft van een standaard Bourgogne heb je met deze Cabriac wél een genietbare volwaardige wijn, minder kenmerkend Bourgogne, dat wel, maar dat is in deze prijsklasse alleen maar positief.

2020 is zeer vergelijkbaar met 2018. Mooi rond, maar toch met voldoende frisheid, fraai fruit en iets animaals, maar dan in heel lichte mate. Wederom erg fraaie wijn.
 
Lang leve Zuid-Frankrijk, bij deze Cabriac krijg je voor een prikkie al een kijkje op hoe Bourgogne ongeveer ruikt en smaakt. Gewoon eens doen!


Ronduit aanbevolen!

© GoedeWijn.info