terug
naar alle wijnen


Rood

Zeer zacht, rond, vol,
subtiel, rijp-fruitig

Dom. de Cabriac

Grenache
"Sans sulfite ajouté"

2020


V.d.P. d'Oc. 


10,00 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken


 
Fluwelig zacht, vol, rond, mild en fijnbesnaard. Opmerkelijk fluwelig en genuanceerd rijp fruit met warmte en een zachte kruidigheid. Minder stevig en gestructureerd dan de andere Cabriacs, vloeiender en fijner van stijl. Nog mooier en typischer Grenache, sappiger en ronder dan de 2019. Een van de weinige, echt mooie sulfietarme en milieuvriendelijk geproduceerde rode wijn.


Voor meer informatie over de producent zie: Carignan Vieilles Vignes 2019.

De Grenache is goed thuis in de warme wijngaarden van Corbières. Misschien is dit de reden dat de eerste sulfiet-arme wijn van Château de Cabriac gemaakt is van de Grenache.
"Sulfiet-arm", of "zonder toegevoegde sulfiet" zie je tegenwoordig veel vaker in de schappen staan.
Sulfiet is slecht dus weinig, of beter nog, géén sulfiet is het beste. Was het maar zo eenvoudig.

Al ruim voordat de mens de positieve eigenschappen van sulfiet (zwaveldioxide) bij de wijnbereiding had ontdekt, gebruikten diverse gistsoorten deze stof allang.

Sap van fruit zit boordevol aantrekkelijke stofjes zoals suikers. Talloze micro-organismen zijn er gek op en doen dan ook hun best om zo snel mogelijk zoveel mogelijk van die waardevolle stofjes op te eten. Een effectieve strategie is om je zo snel mogelijk in de vloeistof te vermenigvuldigen zodat je een dominante cultuur wordt en concurrenten (meeëters) zoveel mogelijk dwars kunt zitten.

Zwaveldioxide bleek vele (concurrerende) eencelligen te remmen en zelfs uit te schakelen. Resultaat: je kunt als zwaveldioxide producerende gist betrekkelijk gemakkelijk en snel dominant worden en daardoor je concurrentie buiten spel zetten.

De wijnmaker doet niet anders, hij/zij heeft het liefste gisten in z'n druivesap die "prettige" stofjes uitscheiden in je wordende wijn nadat ze van de suikers en ander lekkers hebben mogen genieten. Vele "ongewenste" gisten en bacteriën produceren voor de mens onaangename stofjes als vluchtige zuren, bitters etc. Als je de ongewenste gisten en bacteriën, met name bij de aanvang van de gisting buiten spel kunt zetten dan ben je aardig opweg naar een goed eindproduct.

Op aangetast (beschimmeld, beschadigd en rot) fruit zitten heel veel ongewenste gisten en bacteriën, daar kun je zonder extra sulfiet geen, nog enigszins redelijke wijn van maken. Bij dit fruit is de infectiedruk te groot om zonder toegevoegde sulfiet te kunnen werken.

Maar bij heel gezond fruit, waarin de samenstelling van het sap optimaal is kun je met een speciale robuuste giststam en heel schoon en zorgvuldig werken wel een wijn maken zonder extra sulfiet te moeten toevoegen. De gist maakt zelf genoeg sulfiet om het gistproces niet uit de hand te laten lopen (andere micro-organismen geen kans te geven zich te ontwikkelen).

Kortom, wil je zonder toegevoegde sulfiet werken dan stelt dat hoge eisen aan alles, fruit, wijnmakerij en wijnmaker.

Daarnaast dient sulfiet ook nog ter bescherming van oxidatie (vroegtijdige veroudering door zuurstof). Je moet als wijnmaker dus niet alleen zeer hygiënisch werken, maar ook nog heel voorzichtig handelen om oxidatie te voorkomen, het contact met zuurstof tot een minimum beperken.

Geen wonder dat vele "sulfietarme/loze" wijnen niet helemaal voldoen aan wat ik graag in wijnen aantref. Vaak zijn ze net iets teveel geoxideerd en niet stabiel en ook kom je nogal eens fouten (rare geurtjes en smaken) tegen die je terugvoeren naar een aantal decennia geleden toen de techniek nog niet bij alle producenten op een verantwoord niveau was. Zulke wijnen zijn weliswaar leerzaam, maar niet echt aangenaam.

Groot was de verrassing toen ik de  Grenache sans Sulfite 2019 van Cabriac proefde. Alles in deze wijn klopte, ja, hij was anders, minder robuust, had een iets ander type fruit, was minder uitbundig, maar had meer subtiele nuances en de afdronk was ook langer en genuanceerder. Een verfijnde versie van Cabriac, vaak zijn het recht-door-zee-wijnen, eerlijk en puur, stevig en karaktervol. Deze Grenache was opmerkelijk genoeg uiterst zachtaardig en fijnbesnaard, een nieuw gezicht bij Cabriac, een nieuw avontuur, onderweg naar een milieubewuste werkwijze, alles klopte in 2019: het fruit van de Grenache, de techniek op Cabriac en de kundigheid en vaardigheid van de wijnmaker. Châpeau!

Met de komst van de Grenache sans Sulfite ajouté 2020 heeft het domein de kwaliteit nog met een stap kunnen verhogen. Was de 2019 al fraai, de 2020 gaat daar ruim over heen: voller, rijker en sappiger. Het blijft allemaal subtiel en genuanceerd, maar de balans is prachtig, zowel rijk als zacht en fris, en een indrukwekkende fruit-definitie, alles zo zuiver als het maar kan. Twee keer Châpeau!!


© GoedeWijn.info