terug
naar alle wijnen


Wit

Krachtig, fris, kruidig-fruitig, pittig, vol

Dom. de Cabriac

Vermentino
2016


V.d.P. d'Oc. 


7,70 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken


cabriac vermentino 2016

Opwindende wijn, pittig en kruidig-fruitig, vol en krachtig, jong en onstuimig, iets aards. Heerlijke wijn met veel karakter, opwekkend en verfrissend, klein zoetig bittertje, stenig, licht fruitig en mineraal.
Prachtige kwaliteit, bescheiden prijs.

Voor achtergrondinformatie over Château de Cabriac zie: Dom. de Cabriac Carignan 2016

Een beetje als met de Pinot Noir van Cabriac: waarom zal je een droge witte wijn kopen uit een warm en zonnig gebied als de Corbières?
Waarom een Vermentino (ook wel Rolle genoemd), de eenvoudige druif, veel aangeplant in Sardinië, die eigenlijk alleen maar bekend staat om zijn jeugdige frisheid, en zijn ongecompliceerde fruit en uitbundigheid?

Het begon in 2013 met de belegen Vermentino uit 2010? Een wijn die eigenlijk juist jong gedronken zou moeten worden, was dat niet te oud?

Een paar vragen die door mijn hoofd spookten toen ik de prijslijst zag van Château de Cabriac. Natuurlijk heeft men Viognier en Roussanne, witte druiven waarvan men luxe witte Rhônes maakt op de lijst staan, maar ja, Viognier heb ik al van Domaine des Homs (subliem) en Roussanne kan mooi zijn maar valt niet altijd erg in de smaak in onze regio.

Toch wilde Michèle Cibeins van Cabriac mij die wijn laten proeven, natuurlijk doe ik dat dan want dan is er vast een goede reden voor.

En ja hoor, het was een schot in de roos. Kijk, dat maakt het nu zo leuk het wijnvak. Heb je al heel veel geproefd en van alles meegemaakt op wijngebied, dan toch is er iets waardoor je van je stoel valt. Een droge witte wijn uit een droge, hete wijnstreek in Zuid-Frankrijk, gemaakt van een eenvoudige druif en dan ook nog een jaar (te) oud. Klasse! opwindend! heel bijzonder! verrassend! Jippie, bingo.

Maar goed, die sublieme 2010 is nu lang en breed op. Nu is de 2014 te koop. In potentie net zo'n mooie wijn, maar alleen een paar jaartjes jonger. Frisser, pittiger, minder rond en rijk. Levendiger en opgewekter, heerlijk pittig fris, met dat lekkere bittertje in de smaak en afdronk. Mooi ingepakt in minerale nuances en kruidig fruit. Het is wat anders dan gemiddeld, maar daardoor juist verrassend en boeiend.

Kan bij alles en zonder iets geschonken worden. Voor nog geen acht euro een geweldige koop. Deze kwaliteit is lastig te vinden in deze prijsklasse. Weer eens wat anders dan Chardonnay en Sauvignon Blanc!

2016 lijkt heel sterk op 2014, is een heel klein beetje frisser en ook ietsje krachtiger. 2015 heeft men niet op de markt gebracht: te weinig van gemaakt, ging op in de blend van de witte Corbières, jammer, maar helaas. Gelukkig is er weer een nieuw jaar in de fles gestopt.


Ronduit aanbevolen!

© GoedeWijn.info