terug
naar alle wijnen


Wit

Expressief fruitig, vol,
fris, rond, mineraa
l


Dom. de Cabriac

Viognier
2020


V.d.P. d'Oc. 


9,65 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken
Uitbundig fruitig, vrij vol en rond, aangenaam fris met een minerale ondertoon. Opvallend veel abrikoos en perzik fruit, iets kruidigs, zweempje Muscat. Geen complexe wijn maar gewoon lekker expressief en uitnodigend van stijl.

Voor achtergrondinformatie over Château de Cabriac zie: Dom. de Cabriac Carignan 2019

Een beetje als met de Pinot Noir van Cabriac: waarom zal je een droge witte wijn kopen uit een warm en zonnig gebied als de Corbières?
Toevallig is de Viognier niet helemaal onbekend in Zuid-Frankrijk, vooral in de Noordelijke Rhône maakt men er verbluffend fraaie (en kostbare) wijnen van (Condrieu etc.). De laatste 10-20 jaar is de Viognier ontdekt door wijnbouw pioniers in de Languedoc. Niet altijd succesvol mag je wel zeggen, vaak zijn het onbestemde wijnen die door de voor deze druif minder geschikte wijngaarden is aangeplant en worden aangezet tot hoge productie-hoeveelheden. Gevolg: verdunde en nietszeggende wijnen. Wel de naam, maar niet het karakter van de druif.

Op Cabriac heeft het ook wel even geduurd voor ze grip kregen op de Viognier, tot 2019 vond ik ze inderdaad onbestemd, correct, maar niet opwindend, dit in tegenstelling tot de wel karakteristieke en fraaie Vermentino die men hier al jarenlang succesvol verbouwt.

Is het de jonge leeftijd van de stokken of het niet zo complexe terroir van de wijngaard? ik weet het niet, misschien wordt het vanaf nu steeds fraaier wat betreft kwaliteit. 2020 is in ieder geval wel het eerste wijnjaar mij bekend dat Viognier van Cabriac de moeite waard is. Het is geen complexe of genuanceerde wijn, maar een heel gemakkelijke, ronde en zeer expressieve. Vooral abrikoos en perzik zitten in de aroma's, maar ook iets kruidigs (kruidnagel) en een vleugje Muscat. Eenvoudig type fruit in ruime hoeveelheid aanwezig, wordt omhult door een volle en ronde smaak en een passende, minerale frisheid die de wijn iets ziltigs meegeeft.

Geen grote klasse, maar wel lekker en vooral gemakkelijk drinkbaar.


© GoedeWijn.info