terug
naar alle wijnen


RoodKrachtig, complex balsamisch-kruidig, diep
Colli di Castelfranci

"Alta Valle"
2017


D.O.C.G. Taurasi28,70 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2031
Grote en indrukwekkende wijn waarin kracht, intensiteit, complexiteit en vooral veel balsamisch- kruidige nuances prachtig samengaan. Is nog wat gesloten, heeft ook fraai warm fruit. Volle wijn met frisheid en een ontluikende elegantie. Complex, hout gerijpt, diep met een grote lengte. Uniek type etherische kruidigheid, stevig, goede balans. Prachtige terroir-expressie.

Voor meer informatie over de producent zie: Vadantico 2019.

Taurasi wordt ook wel de Barolo van het Zuiden genoemd. Klopt natuurlijk niet, maar ik snap het wel. Net als Barolo kan een goede Taurasi een indrukwekkende etherische complexiteit hebben in combinatie met kracht, diepte en frisheid.

De druiven (Aglianico en Nebbiolo) tonen duidelijke overeenkomsten: veel zuur en tannine, de wijnen ervan: mooi fruit in de jeugd en veel balsamische kruidigheid na rijping.

Zoals de naam "Alta Valle" van de Taurasi van Colli di Castelfranci al aangeeft komt deze wijn uit de beste en hoogst gelegen wijngaarden tussen de ca. 600 en 700 meter boven zeeniveau, de oogst vindt vaak heel laat plaats, november is eerder regel dan uitzondering. Het rijpingsseizoen op deze hoogte is extreem lang waardoor de druiven lang en geleidelijk rijpen en er hierdoor heel veel complexe voorlopers voor aroma-stoffen worden opgebouwd. 

Bovendien is het microklimaat er koeler dan in de lager gelegen wijngaarden (helderder en frisser fruit) en is het verschil in dag en nacht-temperatuur groot, hetgeen ook bevorderlijk is voor een grote kleurintensiteit in de schillen van de druiven. Kortom, als er sprake is van een goed jaar kunnen hier onvoorstelbaar mooie wijnen vandaan komen.

Sabino, de jonge wijnmaker laat de Taurasi (alcoholisch) vergisten in grote houten kuipen van 50 Hl, net als in de beste Châteaux van Bordeaux. De gistingstemperatuur ligt met 28-30 graden iets hoger dan bij de Vadantico (25 graden) die meer op fruit en souplesse wordt gemaakt.
Alleen lekwijn wordt gebruikt, de perswijn wordt verkocht aan een distilleerderij. Perswijn van Aglianico bevat heel veel strakke tanninen, daar wil Sabino liever niet teveel van in de wijn hebben. Vervolgens vindt de eerste rijping en de malo-lactische vergisting plaats in barriques van gemiddeld tweede jaar gebruik, gedurende 12-18 maanden. Daarna wordt de wijn in grote houten vaten (25  en 50 hl.) gedurende 2 - 2,5 jaar gerijpt om het fruit gedurende die periode van geleidelijke en gelijkmatige oxidatie in de wijn te fixeren/ stabiliseren. Ook worden hierdoor de tanninen verzacht.

De wijngaard-, wijnjaar- en druif-eigen karaktersitieken worden dus niet afgedekt met houtaroma's, het terroir komt optimaal in de wijn tot uitdrukking.

Ik proefde drie jaargangen Taurasi: 2011, 2013 en 2016. De laatste vond ik verreweg het mooist, subliem zelfs. Bleek dat de eerste jaargang te zijn dat Sabino zich over het wijnmaakproces ontfermde. Er was geen twijfel of die jaargang moest deze kant op.

De Alta Valle 2017 is duidelijk jinger en gereserveerder van stijl dan de voorganger 2016, die had meer elegantie en iets frisser fruit.
De 2017 zal zich nog verder ontwikkelen, ik vermoed dat ie wat steviger zal worden dan de 2016, iets minder fijn, maar wat indrukwekkender. Hij is nog jong, het hout is nog vrij duidelijk aanwezig, maar begint al wat plaats te maken voor een fraaie, warme kruidigheid die zo kenmerkend is voor de (belegen) Aglianico-druif en het terroir. Geen allemansvriend, maar een klassieker die z'n mannetje staat.

Had de 2016 wat mij betreft net een streepje voor, toch is ook dit een prachtige wijn, op en top Taurasi.
Er zijn veel duurdere Taurasi's, maar niet heel veel mooiere, niet goedkoop (dat is goede Taurasi nooit), maar zijn geld volledig waard.


p.s. ooit een monument geproefd? kijk dan eens naar de Braudiano Taurasi Riserva 2011,  of de nog imposantere 2008, wijnen uit andere tijden.


© GoedeWijn.info