terug
naar alle wijnen


RoodBelegen, klassiek,
breed, complex, eindeloos

Colli di Castelfranci

"Braudiano"
2008


D.O.C.G. Taurasi Riserva52,70 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2028
Nog intenser en massiever dan de vorige Braudiano. Uiterst klassiek, immens krachtig en stevig, belegen, een en al samengebalde en uitgerijpte warme intensiteit. Alles zit in deze wijn, een stortvloed aan indrukken, nog meer van de oude stempel dan de 2011. Ooit willen ervaren hoe een grootse rode wijn smaakte lange, lange tijd geleden? Ze zijn er niet veel meer en ook niet vaak zo mooi als deze Taurasi.


Voor meer informatie over de producent zie: Vadantico 2019

Alleen in extra bijzondere wijnjaren wordt de speciale Selectie Taurasi Riserva "Braudiano" uitgebracht. Kostbaar, dat zeker, maar ook een monument. Neem de "gewone" Taurasi "Alta Valle" verdubbel de intensiteit, de diepte, complexiteit en de lengte. Voeg er 8 jaar extra rijping aan toe en een volstrekt klassieke werkwijze waarin kracht en terroir centraal staan, dan heb je de Braudiano.

Geen wijn voor watjes, ook niet voor de soepele fruitliefhebbers, maar voor liefhebbers van een relict uit andere tijden. Toen wijnen nog massief waren, veel tanninen, veel zuur en heel veel inhoud. Wat een wijn, wat een eindeloze schakeringen van het mooiste en meest aards-kruidige, etherische soort. Ook fruit, serieus en doorwrocht, masculien, maar toch met een vrouwlijke elegantie zoals alleen maar grote wijnen  kunnen hebben, er zit echt alles in.

Als je de fles net hebt open gemaakt en een glas hebt ingeschonken begint het lange verhaal. Eerst wat nukkig en aards, somber en nors, met overheersend indrukken van Lavas (Maggi) kruiden, rook, steeds komen er nieuwe glimlichtjes van nieuwe indrukken naar voren, steeds meer wordt het aardse lavas-gordijn opzij geschoven en komt er ook wat zoetigs, rijps en vooral etherische kruidigheid omhoog.

Warm, edel, mineraal, truffel, aards, balsamisch, frisheid, peper, sandalwood, ceder, enz. enz. Vooral de eindeloze lengte van deze wijn, steeds maar weer komen er nieuwe smaken naar voren, blijft het lichtvoetig, maar toch intens en indrukwekkend, die frisheid, die warmte, het is er allemaal en speelt een opwindend spel met elkaar. Ja zo smaken ze, de grote wijnen van weleer. Niet iedereen zal dit waarderen, maar vergeten gaat niet meer lukken.

Een avontuur, want belevenis is zo'n uitgehold marketing begrip geworden.

Dus daar heeft men het altijd over in die artikelen. Ik was in ieder geval weer helemaal terug in de tijd van de proeverijen van weleer met oude en zeer oude, grote, klassieke Bordeaux en Italianen, wijnen van dertig, veertig, vijftig jaar en ouder. Edel en respectabel.

Gemaakt van de oudste stokken, groeiend in de hoogste wijngaard (720 m boven zeeniveau) maximale productie: 3000 flessen. Vinificatie en rijping ongeveer als de "gewone" Taurasi Alta Valle: iets langere rijping vanwege de grotere intensiteit.GoedeWijn.info