terug
naar alle wijnen


RoodKrachtig, rond, elegant
complex-fruitig

Colli di Castelfranci

"Candriano"
2018


D.O.C. Irpinia Campo Tarasini

Aglianico

19,70 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2026
Nog net geen Taurasi, daar is ie te elegant voor, maar je proeft wel waar het naartoe gaat. Mooie evenwichtige wijn, beschaafd houtgerijpt, mooi vol, krachtig, prachtige, complexe kruidige fruitigheid, heerlijk romig toontje in de verte en ook wat van die spannende, edele Taurasi-strengheid. Onmiskenbaar warm, beginnende balsamisch kruidigheid, prachtige frisheid en souplesse, met precies genoeg tanninen voor spanning en kracht.

Dit is de luxere broer van de Vadantico, eveneens gemaakt van de Aglianico-druif, maar dan van een iets betere selectie druiven en enige tijd op hout gerijpt.

De voorgaande jaren vond ik er weinig aan, zo'n wijn waar teveel aan gewerkt is, teveel hout en daardoor geen charme meer vanwege het weggeërodeerde fruit. Ook aan tannines heeft de Aglianico geen gebrek en als daar nog houttannines bijkomen zonder dat de wijn heel vol of krachtig is dan wordt het allemaal wat stroef en jammer. Maar in 2018 werd het allemaal wel mooi en evenwichtig. Minder hout, meer vulling en meer intensiteit, gewoon een mooiere wijn dan de Vadantico, meer nuances, meer diepgang en een prachtige lichte romigheid in het fruit, die zal langzaamaan plaats gaan maken voor een genunanceerde balsamische kruidigheid, met hopelijk het behoud van iets van de rozijnige romigheid.

Elegantie en kracht, rondingen en spanning, frisheid en warmte, alles zit in deze wijn, mooi afgewogen, vrij modern van stijl, open en eerlijk van karakter. Ik vond het een aanwinst.  Is een opstapje naar het echte werk: Taurasi, net als de Nebbiolo van Burlotto een opstapje is naar een Barolo, het is het niet, maar je krijgt al wat hints van wat je te wachten staat bij het grotere, serieuzere werk als Barolo of Taurasi.

Edele wijn, niet goedkoop, maar zijn geld dubbel en dwars waard, opvallend "lekker" vergeleken met de seriuezere, indrukwekkende  Taurasi's van Colli di Castelfranci.


© GoedeWijn.info