terug
naar alle wijnen

Wit droog


Droog, rijk, pit, kracht,
fruit, aards-mineraal


Colli di Castelfranci

"Grotte"
2022


D.O.C.G. Greco di Tufo

Ä 15,30  per fles (0,75 l.)
(volle doos: 6 flessen)
  drinken


Krachtige, droge, rijke en pittige witte wijn. Ook mooi vol en zuiver van stijl. Veel wit-fruitige en minerale, aardse nuances, afkomstig van vulkanische bodem, modern en op zuiverheid gemaakt door begaafde wijnmaker. Onverwachte frisheid en levendigheid uit het warme CampaniŽ. Strakker en expressiever dan de rondere Fiano van Colli di Castelfranci.
 

V
oor meer informatie over Colli di Castelfranci zie Vadantico 2019.

De eerste keer dat ik zaken deed met Colli di Castelfranci heb ik stevig getwijfeld tussen de Fiano en de Greco. Ik wilde eerst maar eens rustig aan beginnen met wit uit Campania, niet heel bekend bij de meeste mensen, bovendien ook niet de goedkoopste wijnen. Het werd de Fiano, net wat mooier en verfijnder, iets meer klasse, maar het scheelde niet veel. Een paar zendingen later ben ik ook gevallen voor de Greco di Tufo. Wat een prachtige en intens frisse en krachtige wijn is dit. 2021 bracht kennelijk net iets extra, meer intensiteit, meer lengte en klasse. Ook de 2022 is prachtig, tikje minder intens dan de 2021, maar toch in dezelfde categorie.

De Greco is een wat krachtiger en meer expressieve wijn vergeleken met de Fiano, meer pit en meer aardse mineraliteit. Misschien wel meer Italiaans, maar minder fijnzinnig, meer recht-voor z'n raap stijl.

Laat het maar eens gebeuren, overrompelende frisheid, onstuimige aardse, rijp-fruitige mineraliteit, kruidig ook. Lekker koel serveren, mooie maaltijd erbij en genieten van deze temperamentvolle Italiaan.

Net als bij de Fiano worden de druiven na de oogst geselecteerd (onrijpe en aangetaste druiven worden verwijderd) direct geperst en laat men onder lage temperaturen (8-10 graden) de most gedurende 1-2 dagen klaren en vervolgens wordt de wijn vergist (met wijngaard-eigen gisten) bij 13-15 graden gedurende ca. een maand, de jonge wijn blijft 3-4 maanden op z'n gistbezinksel rijpen en er vindt b‚tonnage plaats (omroeren van het bezinksel door de wijn) eerste maand om de 14 dagen, daarna om de maand. Hierdoor wint de wijn aan frisheid en rijkdom/romigheid.


© GoedeWijn.info