terug
naar alle wijnen

Wit droog


Droog, fris, ingetogen, complex, rijk en diep

Colli di Castelfranci

"Pendino"
2022


D.O.C. Fiano d'Avellino

Ä 15,30  per fles (0,75 l.)
(volle doos: 6 flessen)
  drinken


Zo bescheiden de neus is, zo indrukwekkend is de smaak: zeer fris, rond, rijk, lang en breed. Mineraal, licht kruidig, niet zwaar, maar intens en romig, met een fraai bittertje en subtiel zacht fruit. De geur is zeer zuiver en fluisterzacht met licht kruidige, minerale indrukken en wordt steeds mooier naar mate je vaker ruikt. Ja, dit is de beschaafde klasse waar dit type wijn zo om wordt geroemd.
 

Voor meer informatie over Colli di Castelfranci zie Vadantico 2019.

Van Colli di Castelfranci stonden een Falanghina, Greco en Fiano naast elkaar op de proeftafel ter beoordeling.
Meteen werd maar weer eens duidelijk dat ook in het diepe zuiden van ItaliŽ mooie, frisse witte wijnen kunnen worden gemaakt. Ze waren alledrie zeer zuiver en goed gemaakt. De Falanghina erg jong en uitbundig fruitig, beetje Sauvignon en Muscat, iets eenvoudig, maar mooi, de Greco was duidelijk rijker en dikker, met wat peer, ananas en rozijn, iets meer aardsheid en bitters, beetje ingetogen, deed in de verte wel wat denken aan een Chardonnay.

De Fiano was een beetje als de Greco, maar dan nog wat minder uitgesproken, had iets van amandel, maar niets oxidatiefs, was bedeesder, minder sprekend, maar na wat zoeken kwamen er toch laagjes voorbij, maar ik had toch wat twijfels: zo bescheiden hoeft het nu ook weer niet.

En ja, toen kwam het proeven en werd het verhaal heel erg anders. De Falanghina lekker levendig, fris en aromatisch, tikje springerig en niet erg complex. Gewoon lekker en goed, niks op aan te merken. De Greco toonde in het verlengde van de geur dezelfde aardsheid dat bittertje en die romige vulling, mooi fris ook, tikje groenig en levendig, maar de Chardonnays van Girard geven dan toch meer, niet in aardsheid, maar wel in spel en nuances.

De Fiano veranderde op slag van een bedeesde zwijger in een edele, rijke en zeer genuanceerde persoonlijkheid met diepte en frisheid. Wat een verschil met de geur, wat een prachtige, sappige smaak, ook weer moeilijk te omschrijven, maar er zit heel veel in, van alles wat en van alles een klein beetje, behalve de uitbundige frisse romigheid en een vleugje ziltige mineraliteit.

Unieke stijl, aanvullend op het assortiment, kortom: kopen. De Greco van het volgende wijnjaar (2021) en van 2022 bleek net als de Fiano ook de moeite waard om te importeren.m De Greco is pittiger, de Fiano verfijnder en ronder.

Niet heel goedkoop, maar wel heel mooi en beschaafd, beschaving is nooit goedkoop, het is niet anders.

Het wijnmaken staat op een hoog niveau: na de oogst worden de druiven na selectie (onrijpe en aangetaste druiven worden verwijderd) direct geperst en laat men onder lage temperaturen (8-10 graden) de most gedurende 1-2 dagen klaren en vervolgens wordt de wijn vergist (met wijngaard-eigen gisten) bij 13-15 graden gedurende ca. een maand, de jonge wijn blijft 3-4 maanden op z;'n gistbezinksel rijpen en er vindt b‚tonnage plaats (omroeren van het bezinksel door de wijn) eerste maand om de 14 dagen, daarna om de maand. Hierdoor wint de wijn aan frisheid en rijkdom/romigheid.


© GoedeWijn.info