terug
naar alle wijnen


Rosé

Droog, fris, intens, rond, complex, subtiel fruitig

Colli di Castelfranci

"Rosié"
Aglianico
2022


D.O.C. Irpinia Rosato


13,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken


Droge, ronde en complexe rosé met frisheid, pit en lengte. Zeldzaam fraaie nuances van ingetogen, complex, verfijnd- en rijp-fruit. Mooie mineraliteit, iets kruidigs en een perfecte balans tussen zachtheid, pit en intensiteit. Provence-achtige stijl met een energieke frisheid uit Zuid-Italië.


Voor meer informatie over Colli di Castelfranci zie Vadantico 2019

Vorig jaar voor het eerst gekocht, 2020 was niet echt aangenaam, teveel zuren, niet rijp  genoeg. In 2021 en het jaar daarna, 2022, klopte alles wel helemaal: fantastische droge rosé die kan wedijveren met het moooiere werk uit de Provence. Anders vanwege de speciale druif Aglianico, pittiger en iets balsamisch kruidiger, maar ook met dat heerlijke en zachte, ingetogen complexe fruit. Perzik, abrikoos, bosvruchten en ook mineralen. Aglianico wordt laat rijp, heeft altijd veel zuren en veel tanninen. Goede druif dus voor het warme Campania waar ie z'n mooiste kwaliteiten toont. Van de hooggelegen wijngaarden komen druiven die èn zuur, extra frisheid en een levendige, heldere fruitigheid in de wijn oplevert.

Een zeer bescheiden extractie van de schillen geeft heel weinig kleur, haast geen tanninen en een ingetogen hoeveelheid van het fraaiste en zuiverste fruit met een vleugje kruidigheid. Geen houtrijping, puur de druif, de wijngaard en de jaargang tekenen de stijl.

Er zijn niet zoveel rosé's die verder gaan dan zuiver en fris fruit, deze, gemaakt van de eigenzinnige Aglianico heeft zowel verfijning als complexiteit en ook nog enige diepte en een mooie lengte. In de Provence kon ik hem niet vinden voor een redelijke prijs, bij de getalenteerde Taurasi producent Colli di Castelfranci vond ik eindelijk waar ik al jaren naar opzoek ben geweest: een rosé met verfijning en diepgang, voor een redelijke prijs.Zeer aanbevolen!
 

© GoedeWijn.info