terug
naar alle wijnen


RoodComplex, rond
balsamisch, kruidig-fruit

Colli di Castelfranci

"Vadantico"
2019


D.O.C. Irpinia
Aglianico

12,60 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2025Prachtige en zeer karakteristieke Aglianico-wijn. Stoer, maar ook complex, warm, levendig en fris. Fraai, helder rijp fruit, iets gestoofd met een balsamische kruidigheid, veel diepte en lengte, heerlijk rond met pit. Zo mooi en edel kan een Zuid-Italiaanse wijn zijn. Hooggelegen wijngaarden, top-druif, uitstekend wijnjaar, groot wijnmaker. Prachtwijn.

Aglianico, Pinot Noir, Nebbiolo en Baga. Ze hebben gemeen dat ze zowel fantastische- als vreselijke wijn kunnen opleveren. Lastig voor de wijnboer, erg afhankelijk van de wijngaard, maar als alles klopt dan heb je ook iets onvoorstelbaar moois. Vaker is het maar zozo wat kwaliteit betreft.

Die ene Aglianico van vele jaren geleden zat nog in m'n hoofd, daarna niet meer zo'n fraaie wijn van deze druif geproefd. Toch nog maar weer eens opzoek? Ik heb eigenlijk al veel te veel soorten wijn in m'n assortiment dus durfde ik het wel aan, kleine kans dat het uitbreiden zou worden.

Nu dat was dan mooi misgerekend, want de serie van Colli di Castelfranci bracht me weer helemaal terug naar de Aglianico-ervaring van destijds. Helaas, het assortiment moest weer groeien.

Colli di Castelfranci is een samenwerking tussen twee familiebedrijven sinds 2002. Oorspronkelijk begonnen ze met 4 hectare van beide grootvaders en kochten en plantten in de loop van de tijd een aanzienlijk oppervlak wijngaarden bij. Het nog steeds groeiende domein beslaat nu zo'n 25 ha. waarvan 13 beplant met rode druiven, 7 met witte en 5 met olijfbomen en bos. Wijngaarden liggen tussen 400 en 700 meter boven zeeniveau. Sinds 2016 is een van de zonen wijnmaker op het domein. De wijngaarden zijn eerste klas, van de hoogstgelegen (600-700 m) maakt men Taurasi, de Riserva (max 3000 flessen) komt alleen in de beste jaren op de markt en is gemaakt van 80 jaar oude stokken op 720 m hoogte. De oogst van de Taurasi valt meestal in november.

Opbrengsten zijn laag te noemen, zeker voor de streek, de wijnen hebben dan ook allemaal veel concentratie. Streven is naar uitdrukking van terroir en niet zozeer het proberen te plezieren van de wijnschrijvers. Het gebruik van wijngaard-eigen gisten is de norm, behalve in problematische (natte) wijnjaren.

Men vaart een eigen koers en de wijnmaker heeft meer van de wereld gezien (en geproefd) dan alleen de streek (stages in Bordeaux Ch. Magaux en Ch. Bellefont-Belcier). ook bezoekt hij als het even kan andere wijngebieden en wijnmakers (o.a. Australië).

Kortom een bedijf dat met de jongere generatie aan het roer duidelijk aan een opmars bezig is. Niet alle wijnen vond ik even geslaagd, men is nog bezig zijn weg te vinden en niet elk experiment is meteen een succes.. Maar de grote, gevestigde  namen als Mastroberardino en Feudi di San Gregorio hebben er sinds kort een geduchte concurrent bij.

Vadantico komt van meerdere percelen en verschillende hoogtes, van 400 tot en met 700 meter. De oogst valt ca. 3 weken eerder dan voor Taurasi, zeg 3e, 4e week van october.

Het streven is genoeg souplesse in deze "aanvangswijn", Aglianico heeft vanzichzelf een erg hoge zuurgraad en heel veel tanninen. Daarom is Sabino (wijnmaker) beducht voor overextractie. De schillen gisten slechts 6-8 dagen mee (bij Taurasi 30 dagen), gistingstemperatuur blijft onder de 25 graden (behoud van jong en expressief fruit), perswijn wordt niet gebruikt (gaat naar een distilleerderij). Alcoholische gisting en aansluitend Malo-lactische gisting in roesvrijstalen tanks. De wijn blijft ca. 1 jaar in tank en wordt vervolgens overgeheveld naar grote houten vaten (25 en 50 hl.) waar de jonge wijn gedurende twee jaar langzaam rijpt en waarin het zo zorgvuldig behouden fruit als het ware in de wijn wordt verankerd. Vóór bottelen vindt een lichte filtratie plaats. Verkoop is minimaal 3 jaar na de oogst.

Het is lastig navigeren met Aglianico, maar in de Vadantico is de wijnmaker geslaagd om de wijn naast het pittige en complexe karakter van de Aglianico ook iets ronds en romigs mee te geven. Prachtige Aglianico met spanning en gulheid, maar ook met de mooie etherische elegantie van eindeloze kruidige-fruitige en balsamische impressies, gedragen door een heerlijke frisheid. Niet zwaar, wel intens en krachtig, maar ook soepel en lenig. Zeer kenmerkend uniek-Aglianico-kruidig.

De eerste jaargang die ik kocht was 2015, prachtwijn uit een topjaar en een mooie balans tussen rijping (leeftijd) en jeugdige energie. De volgende jaargang was 2018, eigenlijk een matig jaar, maar hoewel de wijn frisser en lichter was, zat er alles in wat je aan moois in Aglianico kan tegenkomen.

Het huidige jaar 2019 is duidelijk beter, rijper en wat zwoeler, voller en ronder, maar ook nog met die heerlijke, frisheid en die kenmerkende pittigheid. Boeiende wijn, de jong-drinken verzie van de Taurasi, mist de grootse diepte, maar geeft al een aardige indruk van het echte werk. Opvallend soepel zonder in te leveren op de karakteristieke stijl van de druif en dat is razend knap. Veel "gemakkelijke" Aglianico's zijn schraal vanwege de ziuren en missen souplesse of ze zijn ronduit saai en vermoeiend. Sabino bewijst met de Vadantico hoe mooi een jong drinkbare Aglianico kan zijn.

Warme, ronde Nebbiolo? Hij doet er wel sterk aan denken, en dat voor nog geen dertien euro. Echt een koopje!!


© GoedeWijn.info