terug
naar alle wijnen


Wit droog


Strakdroog, superfris, rijk,
intens, complex mineraal

Château de Chasseloir

"Comte Leloup"
2018


A.C. Muscadet Sèvre & Maine
sur lie 


€ 12,95 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2027Indrukwekkend intense wijn, strakdroog, super fris, zeer  complexe neus boordevol mineralen, fris wit-fruit, zeer intens, tintelfris en pittig van smaak, zeer veel nuances, geweldige concentratie, rijker en ronder dan 2017. Gemaakt van fruit van meer dan een eeuw oude druivestokken.  Welbeschouwd een koopje.

Voor meer informatie over de producent en Muscadet zie: Château l'Oiselinière de la Ramée 2019

De stokoude druiveplanten (100 jaar en ouder) groeien in een wijngaard met een iets minder rijke bodem dan die van Ch. l'Oiselinière de la Ramée.

Opvallend aan deze wijn is zijn geweldige intensiteit en prachtige complexiteit. Oude stokken geven lage opbrengsten met een hoge smaak- intensiteit plus, in dit geval, een onmiskenbare, minerale aardsheid.
Het krachtige zuur en het strakdroge karakter maken dit geen "beginnerswijn", maar de talloze nuances in geur en smaak en de prachtige diepte en concentratie maken het proeven van deze zeldzame wijn tot een indrukwekkende belevenis. Verwacht geen grote rijkdom en zeker geen zachtheid, maar een onvoorstelbaar intense frisheid.

Waarom is nu de 2014 te koop? Is dat niet wat oud voor een frisse, droge witte wijn? Nee, dat is juist de bedoeling. Deze wijn toont zijn klasse het beste als ie een paar jaar oud is, dan tref je nuances van mineralen, honing, iets noten, geconfijt fruit (ananas) een vleugje room, iets van stenen in de neus en dezelfde aardse wijsheid, in een strak en krachtig frame van zuren en mineralen in de smaak.

De 2016 is weer heel fraai, in grote lijnen hetzelfde, misschien is ie ietsje voller dan de 2014, iets minder pittig, maar daar staat een jongere leeftijd tegenover, dus heel veel verschil zul je niet proeven.

2017 is weer strakker en pittiger dan de relatief rijke en rijpe 2016. Heel veel frisheid en weer die kant-achtige verfijning in zuren en minerale nuances, hoeveel Loire frisheid past er in een fles? Misschien zit er in de "Terrasses de Cantrie" nog net ietsje meer.

2018 was een duidelijk rijper jaar met als resultaat een vollere wijn. Net zo fris en intens, net zo fraai pittig en complex, maar minder strak dan 2017.

Toch is schrijven over zo'n wijn is niet zo heel zinvol, daarvoor zitten er teveel en te complexe nuances in de geur en smaak. Proeven dus.

Gemaakt van 100 jaar en oudere stokken, gerijpt gedurende 10 maanden op z'n gistbezinksel.

© GoedeWijn.info