terug
naar alle wijnen


Rosé

Droog, zeer fris,
krachtig, uitbundig-fruitig


Chéreau-Carré
 
"Eole Rosé"
Cabernet Sauvignon, Gamay

2022


I.G.P. Val de Loire 9,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken


Droge, frisse, vrij krachtige rosé. Heeft pit, maar ook een zekere volheid en zachtheid.
Ingetogen kruidig fruit in combinatie met een frisse mineraliteit, zuiver en opwekkend van stijl. Op en top Loire, lekker fris, maar ook aangenaam rond.

 

Voor meer informatie over de producent en Muscadet zie: Château l'Oiselinière de la Ramée 2019

Ik maakte voor het eerst kennis met deze wijn: jaargang 2015. Ik vond het wel spannend om een Cabernet Sauvignon te proeven uit een ronduit koele streek waar deze Cabernet eigenlijk niks te zoeken heeft. En dat klopte. Te groen, te zuur en gewoon niet lekker. Wel zuiver en goed gemaakt, maar de druiven waren eenvoudigweg niet rijp genoeg geworden.

Het jaar daarna de 2016 geproefd want dat jaar had rijpere druiven opgeleverd, naar men zei. En ja, dat klopte. Net als bij de jaargang 2017: geen groene en zurige randjes, maar nu wel lekker fruit, ook die stevige en tegelijkertijd slanke frisheid die je in deze streek zo vaak tegenkomt.
De jaargang 2018 was weer rijper. Ook 2019 gaf geen schrale wijn meer, ook, net als 2018 mooi en precies rijp.

2020 en 2021 sloeg ik over, was er niet weg van, de eerste wat vreemde zuren, te strak, niet echt lekker, de 2021 vond ik niet overtuigend, mistte wat fruit en zuiverheid.

2022 daarentegen is wel weer mooi, anders dan de voorgaande jaren 2016 tot en met 2019, minder strak en pittig, ronder, iets voller, minder Muscadet, meer Touraine, maar dan met minder snoepjes fruit. Kruidiger, wat aardser van stijl. Redelijk ingetogen en toch heel Loire fris en ook nog wat pit. Mineraal in combinatie met frisheid en rondingen, dit is het eerste jaar waarin men ook iets Gamay heeft toegevoegd aan de Cabernet Sauvignon. Zal dat die strakheid wat hebben verminderd? Ik weet het niet, misschien komt de invloed van de klimaatopwarming in dit type wijn heel sterk tot uitdrukking.

De Sauvignons vertonen in 2022 ook a-typische karakteristieken: minder groen, rijker en ronder dan gebruikelijk in de Loire. Wel nog mooi fris gelukkkig.

Net als deze Eole die onmiskenbaar Loire is.

© GoedeWijn.info