terug
naar alle wijnen


Rosé

Droog, zeer fris,
krachtig, uitbundig-fruitig


Domaine de la Chesnaie

Rosé
Cabernet Sauvignon

2019


I.G.P. Val de Loire 8,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken
Ch. de la Chesnaie rosé 2018

Droge, zeer frisse, krachtige rosé. Heeft veel pit, maar ook een zekere volheid en zachtheid.
Uitbundig rijp fruit in combinatie met een frisse mineraliteit, zuiver en opwekkend van stijl. Op en top Loire, de meest zomerse rosé: opwekkend en zeer verfrissend.
 

Voor meer informatie over de producent en Muscadet zie: Château l'Oiselinière de la Ramée 2018

Ik maakte voor het eerst kennis met deze wijn: jaargang 2015. Ik vond het wel spannend om een Cabernet Sauvignon te proeven uit een ronduit koele streek waar deze Cabernet eigenlijk niks te zoeken heeft. En dat klopte. Te groen, te zuur en gewoon niet lekker. Wel zuiver en goed gemaakt, maar de druiven waren eenvoudigweg niet rijp genoeg geworden.

Het jaar daarna de 2016 geproefd want dat jaar had rijpere druiven opgeleverd, naar men zei. En ja, dat klopte. Net als bij de jaargang 2017: geen groene en zurige randjes, maar nu wel lekker fruit, ook die stevige en tegelijkertijd slanke frisheid die je in deze streek zo vaak tegenkomt. Lichtvoetig, pittig en wederom heel zuiver.

De jaargang 2018 kenmerkt zich door een grotere rijpheid van de druiven. Cabernet Sauvignon wordt maar moeizaam rijp in het hoge noorden (Loire), behalve in een warm jaar als 2018. Dan is er extra rijpheid en intensiteit, is het zuurgehalte niet al te hoog en bezitten de wijnen meer body en uitbundiger rijp fruit. Zo ook deze Cabernet Sauvignon-rosé, een bijzonderheid ook wat betreft karakter, van alles net wat meem behalve van het zuur.

2019 is zeer vergelijkbaar met 2018, is een fractie intenser, tikje milder, maar toch heel pittig zoals te verwachten in het muscadet gebied. Het zijn maar kleine verschillen.

Heerlijke droge rosé, opvallend krachtig voor een Loire en toch nog heel erg Loire-fris. Super zuiver, lekker opwekkend, in de schaduw op een warme dag op het terras met een beslagen glas, méér hoeft een mens niet.


© GoedeWijn.info