terug
naar alle wijnen


Wit droog


Strakdroog, zeer fris,
rond, intens

Domaine de la Chesnaie

Sauvignon-Blanc
2018


I.G.P. Val de Loire 


€ 8,40 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2021
la chesnaie sauvignon-blanc 2016
Strakdroog, pittig en super fris. Fraaie Sauvignon, beschaafd en kristalhelder van stijl. Vanwege het warme wijnjaar wat voller en ronder, maar minder groen en uitbundig geurend. Vleugje vlierbloesem, peer en meloen, pracht balans, bescheiden en toch intens. Dit  kan alleen in de Loire  worden gemaakt. 

Voor meer informatie over de producent en Muscadet zie: Château l'Oiselinière de la Ramée 2018

Sauvignon-Blanc afkomstig uit Muscadet wijngaard. Misschien is ie daarom wel zo mineraal, strak en super fris. Zelden proefde ik zo'n fijnzinnige Sauvignon-Blanc.
Vaak is het buxus/groene blaadjes, gemaaid gras of een exotische cocktail van passievrucht en meloen dat uit het glas knalt na het inschenken. Maar deze Sauvignon zit heel anders in elkaar. Mineralen, daar draait het om, daaromheen zit een kantachtige fruitig- en bloemigheid van groene appels en vlierbloesem geweven, samen met talloze andere subtiele indrukken. Ja, heel erg mooi en vooral ook heel erg zuiver van stijl. In zo'n ingetogen wijn is er niets waarachter een foutje zich kan verstoppen, alles proef je.

Subtiliteit is niet het hoofdkenmerk van de Sauvignon-Blanc, maar in deze wijn is dat nu wel eens het geval. En dat is bijzonder. Het is geen eenvoudige en betaalbare variant op Sancerre of Pouilly-Fumé, het is eerder een variatie op Muscadet, even fris, even levendig en precies, maar dan met iets andere nuances, meer bloemen en iets meer en ander fruit.

Prachtig en zeer verrassend, althans dat vond ik. Deze wijn móest ik kopen, ik had geen keus, soms heb je dat.

Vergeleken met de vorige jaargang (2017) is de 2018 voller en duidelijk minder groen-Sauvignon van karakter. Dat groene blaadjes aroma en dat springerige, kalkige vlierbloesem is duidelijk minder, het fruit is wat neutraler, er zit wat peer en meloen in, maar alles in de verte. De aroma-opbouw is in 2018 duidelijk anders geweest, de subtiliteit is duidelijk minder, maar de volheid is wel toegenomen. Minerale en gistige nuances zijn nu duidelijker aanwezig. De frisheid is nog steeds hetzelfde, volop pit en mineraliteit.


© GoedeWijn.info