terug
naar alle wijnen


Rood

*Eco*

Pittig, strak, elegant,
intens jong-fruitig

Cantina Di Sante

"Gazza Sangiovese"
2022


D.O.C. Colli Pesaresi10,80 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2025


Pittige en strakke rode wijn, boordevol met het mooiste, zuivere en genuanceerde fruit. Jong, energiek en voorzien van de bekende Sangiovese-karaktertrekken: pittige tanninen,  zuren en volop kersenfruit. Etensbegeleider bij uitstek. Biowijn.


De Sangiovesedruif vormt de basis van o.a. de bekende Chianti uit Toscane. Sinds een aantal jaren is Toscane zeer in trek bij goed gesitueerden die er een tweede huis hebben of een tweede leven beginnen na een succesvolle carrière elders in Europa. Ook is het een zeer geliefde bestemming voor toeristen uit alle hoeken van de wereld. Wijnen worden gemakkelijk verkocht aan de passanten en met het rijkelijk voorhanden zijnde geld zijn in vele wijngoederen grote investeringen gedaan in kelderapparatuur, logeer accomodaties en gastronomie. Daarnaast is er ook een ruim budget voor de marketing van wijn en wijngoederen. U raadt het al: de prijzen zijn altijd hoog, ook voor de minder prestigeuze wijnen worden forse bedragen neergeteld. Kortom Toscane is een lastige streek om mooie en betaalbare wijnen te vinden. En dan druk ik me nog zacht uit.

Even verderop in het aangrenzende Marche is de situatie totaal anders. Daar is nog wel voor redelijke prijzen van alles te koop. Ook wijnen van de Sangiovesedruif.

Di Sante maakt twee Sangioveses in de Marche, een luxe, houtgerijpte en een instap-wijn, niet houtgerijpt. De luxe versie is weer zo'n "jammer maar helaas" wijn, hout overheerst en het fruit is deels opgeslokt door de kleine vaten, bovendien zijn de rijkelijk aanwezige Sangiovese-tanninen nog eens aangevuld met die uit het eikehout. Ik koos dus voor de Gazza, de "eenvoudigste" van het biologisch werkende bedrijf. De Gazza heeft niet op hout gerijpt en is puur gemaakt op fruit en zuiverheid. Heerlijke wijn, boordevol pit, met die intense frisheid van het pittige zuur en de ietwat raspende tanninen.
De naam dekt de lading prima: Gazza is Italiaans voor Ekster, tikje brutale wijn.

Niet te zwaar of vol, maar optimaal in staat om elk gerecht te laten schitteren, verlicht intense en zware gerechten, maar doet het even goed bij eenvoudig eten, pizza, pasta, salami, etc. Wijn gemaakt om met eten samen te gaan. Veel Italiaanser heb je ze niet.© GoedeWijn.info