logo




even voorstellen...




home
de Goede Wijnen
bestellen
nieuws reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX




Goede Wijn . info  is één van mijn (Karel Meesters) "wijnactiviteiten".
Het selecteren van wijnen voor wijnimporteurs en het publiceren van
wijn-evaluaties op het internet (www.winescout.info) zijn een paar van mijn andere.




Mijn achtergrond
Sinds mijn afstuderen (Biologie, R.U.G., 1987) ben ik professioneel actief in de wijn. Ik ben er zogezegd ingerold, min of meer toevallig. Tijdens mijn studie las ik alles wat los en vast zat over wijn en bezocht talloze wijnproeverijen. Een mateloos boeiende tijd.
Als onderdeel van mijn afstuderen schreef ik een scriptie over de relatie bodem-wijnbouw, toegepitst op de Nederlandse situatie. Wie had toen kunnen denken dat wijnbouw in ons land zo'n vlucht zou nemen, van Global Warming had toen nog bijna niemand gehoord. Ik schreef in die tijd al wel eens een wijnartikeltje in de krant en recensies over wijnboeken voor de Nederlandse bibliotheken. Ik werd gevraagd mee te proeven bij selectieproeverijen en om (informatieve) wijnmailings te schrijven en zo raakte het balletje aan het rollen.
Na enige tijd kon ik van mijn werkzaamheden niet alleen drinken maar ook eten. De Mitra slijterijen, uitgeverij Het Spectrum, wijntijdschriften en diverse wijnimporteurs en groothandels maakten gebruik van mijn diensten en bij Radio Noord had ik enige jaren een eigen radiorubriek over wijn. In 1993 verscheen bij uitgeverij Het Spectrum de eerste druk van het door mij geschreven Wijnlexicon (nu reeds 5e druk, uitgegeven in eigen beheer). In 2000 werd de Duitse vertaling van mijn lexicon bij Hallwag uitgegeven: Taschenlexicon des Weins.

Het supermarktprobleem
Na verloop van tijd kreeg ik geleidelijk aan steeds minder voldoening in mijn werk en besloot om eens een jaartje diep na te gaan denken over wat ik verder wilde. De wijn bleef kriebelen, maar dan moest het wel anders: meer op de manier zoals ik wilde, alleen nog maar mooie (vooral betaalbare) en spannende wijnen opsporen. Ik merkte in mijn omgeving een toenemende behoefte aan gericht advies wat betreft wijninkoop.
Het onpersoonlijke en het voor de meeste mensen onoverzichtelijke wijnassortiment in de winkels (lees met name supermarkten) maakt dat velen zich staande voor het wijnschap verloren voelen. De gemiddelde kwaliteit van de wijnen in de supermarkt is onvergelijkbaar veel beter dan vijfentwintig jaar geleden, maar het is lang niet alles goud wat er blinkt. Marketing en inkoop zijn in het grootwinkelbedrijf heel sterk met elkaar verweven en kwaliteit is maar één van de vele selectiecriteria. Voeg daarbij hét grote probleem van de supermarkt: de communicatie met de consument. Kunt u uit 100 wijnen (met karakteriseringen) uw favoriete wijn halen? Gaat u 100 korte verhaaltjes lezen voor het schap in de super? Nee, zelfs geen 20 en misschien ook wel geen 10. Bovendien moet je maar afwachten hoe raak en adequaat die karakteriseringen zijn geschreven, zijn niet alle wijnen lekker, zonnig, fruitig sappig en soepel? Een probleem dus.

De oplossing
Hoewel ik "in de wijn zit" drink ik overwegend gewoon lekkere, maar karaktervolle wijnen die heel betaalbaar zijn. Zulke wijnen zijn niet zo complex en drink ik voor m'n plezier, bovendien hebben ze het voordeel dat ik niet voortdurend aan het werk ben (mooie wijnen dagen uit en vragen/eisen aandacht en concentratie).
Komt iemand bij me eten dan is er vaak de opmerking, "goh wat is dat een lekkere wijn, kost zeker wel wat". Als ik dan de prijs noem dan is dat meestal een verrassing en wil eigenlijk iedereen die wijn thuis ook wel drinken. Vroeger stuurde ik ze met een briefje met de naam van de wijn erop naar de betreffende winkel, nu lever ik ze zelf, bij voorkeur per doos van 6 of 12  flessen, maar ook assorti en verdien ik er ook iets aan.
Een soort service voor mijn vrienden. Niet alleen mijn vrienden, ook andere wijnliefhebbers kunnen gebruikmaken van mijn expertise.

Verschil met supermarkt
Het grote verschil met de supermarkt is dat ik veel selectiever kan zijn wat betreft stijl en kwaliteit. Bovendien kan ik van kleinere producenten kopen (die niet de grote volumes voor de supermarkt kunnen leveren). Ik heb dus een grotere keuzemogelijkheid. M'n assortiment is compact, veel kleiner dan dat van een supermarkt of inkoop-keten. Ik ben in m'n eentje en kan daardoor niet zo'n brede keuze bieden. Dat heeft ook z'n voordelen, ik moet me beperken en alleen het mooiste kiezen, bovendien blijft het voor de klant overzichtelijk. Elke goedewijn voldoet aan m'n normen, is in z'n categorie bijzonder.  Ik
heb niet de enorme inkoopkracht van de "grote jongens" en kan ook niet zo efficiënt (volle vrachtwagens) importeren, maar daar staat een veel gunstiger kostenstruktuur (met name marketing) tegenover. De prijzen van "mijn" wijnen liggen daarom ongeveer op hetzelfde niveau. Hebben we het nog niet gehad over de persoonlijke benadering: die is wél heel verschillend.

en meer ......
Waren het eerst hoofdzakelijk goede en bijzondere basis-wijnen die werden opgenomen in het assortiment, gaandeweg zijn daar een aantal luxere wijnen bij geslopen. U kent ze wel, die wijnen die door de producent van dat betaalbare moois ook nog worden gemaakt, wijnen die een paar stappen verder gaan, wijnen die in hun categorie ook heel bijzonder zijn. Ik kwam er een aantal tegen die zo mooi en opmerkelijk zijn dat ik ze wel móest kopen. Ik kan het niet helpen: in eerste instantie denk ik: "nee, niet doen, concentreer je nu op de betaalbare wijnen" maar dan begint het na een paar dagen alweer te knagen: "wat is dit toch mooi, als ik nu eens een paar doosjes laat 'meelopen' met de bestelling, daar doe ik vast andere liefhebbers ook een groot plezier mee". Ja, en dan is het natuurlijk gedaan met de weerstand: "ik heb ook gelijk, waarom niet?" Vandaar dat er nu ook luxere wijnen in "De Goede Wijnen" staan. Heb ik ook maar meteen de slagzin op de welkomspagina "De oplossing van het supermarktprobleem" aangepast en veranderd in: 
de oplossing van het "supermarktprobleem" en meer
.....

Enthousiaste reacties
daar zijn er sinds goedewijn.info in 2006 van start ging veel van in m'n postbus beland, met name van tevreden klanten en laat ik het maar eerlijk melden, ook een heel enkele minder positieve reactie. Je doet je best, meer kun je niet.
Niet alleen klanten, maar ook de meest gereputeerde Nederlandse wijn- en culinairschrijvers als Harold Hamersma, Nicolaas Klei en Onno Kleyn publiceren geregeld hun positieve ervaringen over "mijn" goedewijnen in de gidsen "De Grote Hamersma", "De Lekkerste Omfietswijnen" -Klei-; tijdschriften: Elsevier, ZIN, Italië Magazine en dagbladen: NRC, Volkskrant (Magazine) etc.


Via  Goede Wijn . info  is het vinden van een goede wijn voor weinig geld een makkie. Kijk ook even op "bestellen" voor de procedure.


Mijn motivatie om met Goede Wijn . info te starten is heel simpel:
veel mensen willen een lekkere en goede wijn drinken die ook nog zeer betaalbaar is. 
In die betaalbare en dagelijkse categorie vind ik het -al mijn hele wijnloopbaan lang- een uitdaging om de mooiste wijnen op te sporen.
Dat is mijn vak, dat is mijn passie.





lexicon nederlands                    lexicon duits