terug
naar alle wijnen


Wit

*Eco*

Vol, fris, kristalzuiver,
fruitig, kruidig.

Casalfarneto

"Diego"
2017


D.O.C. Verdicchio Castelli di Jesi


8,70 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken
Casalfarneto Diego Verdicchio 2017
Frisse, volle en zachte wijn met jong wit-fruit,  kruidige indrukken en een klein, aangenaam bittertje aan het eind van de smaak. Modern en mooi zuiver van stijl, sappig, redelijk intens. Iets bescheiden en naturel van stijl, eerlijk en open, ecologisch geproduceerd en ook nog zeer betaalbaar.

Casal Farneto was in de jaren negentig een vooruitstrevende Verdicchio-producent in de Marche. Het bedrijf werd door een grote firma gekocht en ontwikkelde zich meer en meer tot een producent van mousserende wijnen waarbij marketing steeds belangrijker werd. Sinds dit jaar is het weer een zelfstandig bedrijf en richt zich meer op de productie en minder op handel. Hoe het ook zei, ik vond de wijnen allemaal technisch erg zorgvuldig gemaakt en koos drie Verdicchio's die me het meest aanspraken. Naast gangbare maakt men ook bio-wijnen van een apart deel van de wijngaarden. Zes hectare in totaal. De andere wijngaarden bewerkt men net zo milieubewust, maar als het weer erg tegenzit behoudt men wel de vrijheid in te kunnen grijpen. Dan zal de bio-wijngaard waarschijnlijk weinig opleveren, maar de andere nog wel. Ze hebben dus als het ware nog een noodrem.
In jaren dat het allemaal wel gladjes verloopt zijn al hun wijnen dus praktisch bio, maar ze mogen natuurlijk niet als zodanig worden verkocht, ze zijn dan ook niet gecertificeerd.

Van de Bio-lijn kocht ik de "gewone" Verdicchio, heerlijk zuiver, vol, mild, maar ook fris, ietsje ingetogen fruitig en wat kruidigheid en met dat kleine maar kenmerkende aangename bittertje aan het eind. Heerlijke wijn, niet heel diep of complex, maar zeer zuiver en open van stijl. Bovendien erg betaalbaar.

Doet ergens wat aan Soave denken, maar is voller en wat rijker, ook ingetogen, fris en gemakkelijk. De Verdicchio-druif is namelijk dezelfde druif als de Trebbiano di Soave. In het nogal wat zuidelijker gelegen Marche geven de druiven extra weelde en kracht in de wijn en de betere kunnen ook nog mooi rijpen, beter nog: ze moeten enkele jaren rijpen om hun volledige potentieel te ontplooien. Dan heb je het niet over deze "gewone" Diego, maar over wijnen als de Grancasale en de Cimaio.


GoedeWijn.info