terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

Rond, romig,
ingetogen aards, kruidig

Weingut Forster

Spätburgunder
"Himmelstürmer"
2018


Nahe Qualitätswein


€ 15,70 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2022
Forster Himmelsturmer

Bijzondere wijn gemaakt van de Pinot Noir als een "blanc de noirs". gemaakt van super rijpe druiven. Zweempje rosé, niet fruitig, maar typisch aards-Pinot van stijl. Ingetogen en subtiel, lijkt iets op Pinot Gris. Heel zacht en mild, klein zoetje, rijk en romig met mineralen en iets kreupelhout. Vraagt om rijke gerechten. Puur en beschaafd.
Fraaie bio-wijn.

Heel af en toe levert een wijnjaar super rijpe druiven. Druiven waarmee Johannes Forster graag het experiment aangaat.
Hij maakte een net niet droge (want super rijpe druiven) bijna witte wijn van de blauwe Pinot Noir. In Duitsland noemt men deze druif Spätburgunder. De druiven werden heel licht geperst en alleen het sap werd vergist. Er komt altijd wel een beetje kleurstof uit de schillen mee tijdens het persen en dat zie je aan de lichte rose zweem.
Te licht voor een echte rosé heb ik hem maar tussen de witte wijnen gezet. Eigenlijk valt hij overal buiten. Hij is niet wit, niet echt rosé en heeft ook niet de fruitigheid van een rosé of rode wijn, ook niet de pittige frisheid van de andere (witte) wijnen van Forster.
Stel je Pinot Noir voor, haal de aroma's (fruit, kruidigheid) die in de schil zitten er af, immers, alleen het binnenste, het vruchtvlees, het sap is voor deze wijn gebruikt. Daar zitten heel veel minder aromastoffen in dan in de schil. De wijn is dan ook veel meer ingetogen van stijl en niet fruitig, maar meer aards, meer subtiel kruidig met impressies van kreupelhout.
Ook is de wijn fluweelzacht omdat er geen tanninen uit de schil zijn gekomen, daarnaast is de Pinot Noir een druif die minder zuur bevat bij rijpheid dan bijvoorbeeld Riesling of Pinot-Blanc.

Je proeft dus alleen de kern, het sap van de druif en daardoor komen andere indrukken extra sterk naar voren, zoals rijkdom en vulling. De grote rijpheid heeft ook in een hoog extractgehalte in de wijn geresulteerd, deze niet vergistbare stoffen geven bij hoge gehaltes een zoetige indruk, de Weissburgunder van Forster uit 2019 heeft dit ook, men heeft er in Duitsland ook een speciale term voor: extractsüße. Dit draagt bij aan de volheid van de smaak. De wijn heeft een klein beetje restzoet, ook dat draagt bij aan de zachtheid en romigheid.

Een bijzondere wijn die zich niet gemakkelijk laat categoriseren en vraagt om een rijk gerecht met vis, gevogelte of paddestoelen en zich zeer bescheiden en ondersteunend voegt naar het gerecht. Een mild decor dat het gerecht optimaal laat uitkomen.
© GoedeWijn.info