terug
naar alle wijnen


Rood

*Eco*

 
uitbundig, specerij-kruidig, fris fruitig, zacht, intens
Weingut Forster

Regent

2016


Nahe Qualitätswein


8,75 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2022
Zeer eigenzinnig karakter met veel nuances van kruidnagel, laurier en peper tot en met rode bessen, rabarber en kersen. Mooie frisheid, lengte, intensiteit, milde tanninen, aangenaam vol en geconcentreerd. Gemaakt van het nieuwe, schimmelresistente druiveras Regent.
Karaktervolle Biowijn voor een zeer redelijke prijs.Voor meer achtergrondinformatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2019.

In eerste instantie zou je Duitsland niet als rode wijn land bestempelen, maar er is in dit land de laatste tien tot twintig jaar veel veranderd. Vooral de Pinot Noir en de Dornfelder hebben een vaste voet in de wijngaard verworven. De eerste is de klassieke rode duif uit de Bourgogne en de tweede is een Neuzüchtung, een nieuw druiveras verkregen uit een langdurig en grondig opgezet Duits kruisingsproject ter verbetering van de Duitse wijnproductie. Met name een vroegere rijpheid en ziekte resistentie in druiverassen waren de uitgangspunten. Duitsland heeft hieraan een brede waaier aan nieuwe druiven te danken. Vooral de ziektebestendigheid van diverse nieuwe druiverassen zijn met veel enthousiasme door de wijnproducenten ontvangen.
Niet alle nieuwe rassen hebben zich kunnen waarmaken, maar er zijn een aantal die niet meer weg te denken zijn uit de Duitse wijngaarden. Trouwens, ook in andere koele wijngebieden(landen) heeft men de nieuwe vroegrijpende en ziekteresistente rassen met open armen ontvangen.

De blauwe Regent-druif is een van de rassen die zich hebben weten te vestigen. Goed bestand tegen allerlei vanuit de natuur aanstormend onheil in de vorm van niets ontziende schimmels. Heeft dus weinig "bescherming" nodig van wijnboer-zijde.
De Forsters maken er een zeer karaktervolle wijn van. Niet een wijn voor iedereen, daarvoor is ie te uitgesproken, maar als je eenmaal aan het specifieke karakter gewend bent is het volop genieten. Veel kleur en veel aroma waarin een exotische mix van kruiden, fruit en aardsheid centraal staat. Kruidnagel, laurier, peper, kersen, rode bessen, een vleugje rabarber.... een intrigerende mix van indrukken, meerdere laagjes kom je in deze wijn tegen, ook wat mineralen, een zekere frisheid, maar ook rijpheid. Net als bij de andere wijnen staat hier de druif centraal, is het allemaal heel erg zuiver en naturel, boeiend en lekker. De smaak is fris en ook mooi vol, met dezelfde indrukken als in de neus, goede tanninen die lekker zacht zijn, mooie lengte vanwege de frisheid, mooie concentratie ook en bovenal een goede balans met een lange afdronk. Ik was tamelijk verrast door deze wijn, eentje die gewoon met alle andere Europese rode mee kan in het begeleiden van gerechten. Lekker, maar wel met een sterk eigen karakter, geen dunnig, iel wijntje omdat men zonodig ook nog rood moest maken in dit koele wijngebied, nee een volwassen wijn die staat en veel te bieden heeft.

Na de positief ontvangen 2015 is nu de 2016 op voorraad, eigenlijk zijn de verschillen erg klein, behalve dan de kleur, die is nog zwarter dan vorig jaar, ook is hij een tikje frisser en intenser, maar dat kan ook komen van zijn jongere leeftijd.

Prijs? veel bescheidener dan z'n karakter, nog geen negen euro, en dat voor een bio-wijn!

© GoedeWijn.info