terug
naar alle wijnen


*Eco*

Wit zoet


Volzoet, complex,
fris, rijk, subliem fruit

Weingut Forster

Riesling Auslese

"Edelsüß"
 
2017


Nahe Qualitätswein


€ 18,50 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2025

Forster Riesling Auslese 2017

Uitbundig, volzoet, rijk en zeer mineraal-fris. Prachtige balans met  complex, subliem fruit, kristalzuiver, veel diepgang en lengte, niet zwaar, maar energiek en onvoorstelbaar puur. Dit is waar hoge Duitse wijnen zo beroemd om zijn. Klasse en eigenheid. Stijl: tussen Moezel en Rheingau in. Bio-wijn.

Voor meer achtergrond informatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2019.

Duitsland is in Nederland het meest ondergewaardeerde wijnland ter wereld. Daar begint heel geleidelijk aan een beetje verandering in te komen. Eindelijk, want van de mooiste zoete wijnen die ik ooit proefde is een buitenproportioneel deel Duits. Zoete wijn en Nederlanders is al een beetje een beladen combinatie en Duitse zoete wijn al helemaal. We dronken in de recente geschiedenis vooral heel veel, veel te goedkope, mierzoete wijn uit Frankrijk en Spanje en ook waterige kleverige zoete, zurige sapjes voor nog minder geld uit Duitsland. Zoet = zooi. Dat is nog vaak de associatie van vele serieuzere wijndrinkers.

Dit misverstand probeer ik al jaren de wereld uit te helpen, het is monnikenwerk, maar beetje bij beetje slaagt m'n missie. Wie ooit de Pacherench du Vic Bilh van Domaine Sergent heeft geproefd kan niet anders concluderen dat zoet ook mooi en functioneel kan zijn.

De mooiste Duitse zoete wijnen van de Rieslingdruif behoren tot de wereldtop. De kenners betalen er graag veel voor, wie ooit eentje heeft geproefd vergeet dat zijn leven niet weer. Zo rijk en complex en tegelijkertijd ook zo elegant, fris en verfijnd, haast lichtvoetig, energiek, zuiver en puur. Nergens elders ter wereld maakt men deze stijl. Dit zijn wijnen waarvan je een avond lang kunt genieten, ja, van een enkel glas, wat er aan fijnzinnig en intrigerend fruit en geconfijtheid, kruiden, mineralen voorbij komt kent haast geen einde. Dit zijn wijnen waar je echt voor moet gaan zitten en vervolgens de meest fraaie, subtiele symfonie voorgeschoteld krijgt. Indrukwekkend en gelukkigmakend, alcohol is een onlosmakelijk onderdeel van het geheel, maar speelt in de beleving een ondergeschikte rol, het zijn de aroma's, de frisheid en de imponerende harmonie van alle onderdelen die wat met je doen.

Deze Auslese is niet de absolute top, hij is slechts het beginende heuvellandschap dat voor het gebergte tijdens zijn ontstaan zachtjes is opgestuwd en geplooid. De opmaat naar het echte werk, geeft een hint van wat er daar in de verte aan moois gloort. Forsters' wijngaarden bevinden zich op goed terroir, geen top terroir, daarom zijn ze nog heel betaalbaar. Ze vormen een betaalbaar venster op wat er mogelijk is, een introductie tot ongekende schoonheid.© GoedeWijn.info