terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

Intens, fris, strak,
pittig, complex

Weingut Forster

Riesling
 "Bergsteiger"
2020


Nahe Qualitätswein


€ 15,45 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2024
Intense, frisse en complexe droge Riesling. Doet aan een hoge Moezel denken. Indrukwekkend fris en pittig, symfonie van minerale, kruidige en fruitige impressies, fraaie lengte en diepte. Minder intens en groots dan de 2019. Iets lichtvoetiger en vriendelijker van stijl.
Prachtige Bio-Riesling.

Voor meer achtergrondinformatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2019

Tot ik deze en de Seefahrer-Riesling van Forster proefde was de Vom Roten Schiefer mijn favoriet.
Toen ik de Bergsteiger (2017) voor het eerst proefde moest ik even omschakelen. Deze wijn was duidelijk slanker en pittiger dan de Vom Roten Schiefer, maar de neus was zoveel verfijnder en complexer dat ik wel heel erg werd geboeid door deze speciale micro-cuvée. Slechts 400 flessen werden er van gemaakt, de bodem van de wijngaard is lichter, bevat meer kiezel.
Gaandeweg (over een periode van meerdere dagen) kreeg ik meer grip op de wijn. Ja, het was eerst wel even wennen dat pittige en zeer frisse zuur, maar wat daar omheen zit is wel zó ontzettend fraai! Hier proefde ik weer dat magisch elegante citrus toontje dat ook in de beste Moezels te vinden is, die geweldige verfijning, dat vleugje honing, die flarden exotisch fruit, die balans, die hechte structuur. Allemaal zo elegant en verfijnd en tegelijkertijd zo krachtig en ferm. Dat kan alleen maar in Duitsland.

De jaargang 2019 is een verhaal apart, nog intenser dan ie tot nu toe was, nog meer lengte, kracht en diepte en wat een vibrerende intensiteit, levendigheid. Zo is Riesling als ie alles geeft, uniek van stijl en zo fris en tegelijkertijd ook zo rijk en genuanceerd, haast pijnlijk intens en kristalzuiver. Hier wordt ik gelukkig van, zelden zo'n eigen en blije wijn geproefd, virtuoos, op en top terroir, zoveel eigen karakter dat het indrukwekkend is. Riesling noem ik ook wel eens de druif die een vergrootrglas is voor het terroir, deze wijn bewijst het!

2020 is geheel volgens dezelfde lijn, maar is minder groots en minder intens, lichtvoetiger en lieflijker dan de indrukwekkende 2019.

 Ja, Riesling is geen gemakkelijke druif, maar als ie ook mooi is dan is het ook werkelijk heel erg fraai. Ja, hij is strak en pittig, niet een wijn voor iedereen, maar wie het avontuur aandurft zou deze wijn echt eens moeten proeven, misschien is het niet uw stijl, maar dan heeft u er wel mee kennis gemaakt en uw geuro-theek mee uitgebreid. Weer een fascinerende referentie erbij!© GoedeWijn.info