terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

intens, droog, zeer fris, complex, verfijnd
Weingut Forster

Riesling
 "vom roten Schiefer"
2017


Nahe Qualitätswein


€ 11,50 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2023
Intens, droog en zeer fris van karakter, prachtige nuances van mineralen, fruit en een vleugje honing + kruiden. Bezit lengte, diepgang, complexiteit en een fantastische balans. Super zuiver en energiek van stijl, zo mooi kan Riesling zijn. Strakker, eleganter, verfijnder en levendiger dan een Elzasser Riesling Grand Cru, maar net zo mooi. Betaalbare bio-wijn.

Voor meer achtergrondinformatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2017

Van de jaargang 2016 vond ik dit de mooiste Riesling van de Forsters. In 2017 maakte men drie speciale cuvée's uit afzonderlijke delen van hun wijngaarden. De twee mooiste daarvan heb ik ook gekocht (Bergsteiger en Seefahrer) ze hebben meer diepgang en verfijning dan de vom roten Schiefer, maar zijn ook duidelijk hoger in prijs.

Maar over de vom roten Schiefer: wat is dit een mooie wijn, zo strak en zo intens, zo zuiver en zo verfrissend, energiek en fijn gecisseleerd. Mineralen, wit fruit, berglucht, een heel lichte kruidigheid, het is allemaal zo mooi en zo prachtig in balans. Ja, hierin proef je waarom Duitse Rieslings toch nog steeds de wereldstandaard zijn voor dit type wijn. Edel, verfijnd en toch heel krachtig en intens, nog jong en ingetogen, maar na een dag of wat open gestaan te hebben begint deze wijn echt te stralen. Een schoonheid, nog in de knop, boordevol potentieel, rafinnement, balans, ach ja, ik zal maar ophouden anders wordt het eentonig. Deze 2017 is iets frisser, pittiger dan de 2016, maar even mooi en natuurlijk een jaar jonger.

Een vergelijking met Elzas? Toch maar doen, want dat is eigenlijk de enige Riesling die de meeste mensen een beetje kennen. Deze wijn is strakker, helderder van stijl,  dat wil zeggen met meer mineralen, luchtiger, minder zwaar, minder alcohol en geen zoet-impressie. Misschien is Loire-frisheid of Chablis pittigheid een redelijke indicatie, maar het is en blijft op en top Riesling en die is eigenlijk met niets anders dan met Riesling te vergelijken.
Deze wijn is een belevenis, ondek eens wat een Riesling in huis heeft. Toen ik veertig jaar geleden voor het eerst een mooie Duitse Riesling te proeven kreeg wist ik niet wat me overkwam: een nieuwe blik op verfijnde, pure en intense frisheid.


© GoedeWijn.info