terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

intens, droog, zeer fris, complex, verfijnd
Weingut Forster

Riesling
 "vom roten Schiefer"
2018


Nahe Qualitätswein


€ 11,50 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2024
Intens, droog en zeer fris van karakter, prachtige nuances van mineralen en fruit. Bezit lengte, diepgang, complexiteit, iets rijkdom en een fantastische balans. Super zuiver en energiek van stijl, zo mooi kan Riesling zijn. Voller dan de 2017, strakker, eleganter, verfijnder en levendiger dan een Elzasser Riesling Grand Cru, maar net zo mooi. Betaalbare bio-wijn.

Voor meer achtergrondinformatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2019

Van de jaargang 2016 vond ik dit de mooiste Riesling van de Forsters. In 2017 en 2018 maakte men drie speciale cuvée's uit afzonderlijke delen van hun wijngaarden. De twee mooiste daarvan heb ik ook gekocht (Bergsteiger en Seefahrer) ze hebben meer diepgang en verfijning dan de vom roten Schiefer, maar zijn ook duidelijk hoger in prijs.

Maar over de vom roten Schiefer: wat is dit een mooie wijn, zo strak en zo intens, zo zuiver en zo verfrissend, energiek en fijn gecisseleerd. Mineralen, wit fruit, berglucht, een heel lichte kruidigheid, het is allemaal zo mooi en zo prachtig in balans. Waren de 2016 en 2017 lekker strak en oittig, de 2018 heeft naast deze compactheid iets meer rijkdom. Ik vind de 2018 tot nu toe de fraaiste Vom Roten Schiefer!
Ja, hierin proef je waarom Duitse Rieslings toch nog steeds de wereldstandaard zijn voor dit type wijn. Edel, verfijnd en toch heel krachtig en intens, nog jong en ingetogen, maar na een dag of wat open gestaan te hebben begint deze wijn echt te stralen. Een schoonheid, nog in de knop, boordevol potentieel, rafinnement, balans, ach ja, ik zal maar ophouden anders wordt het eentonig.

Een vergelijking met Elzas? Toch maar doen, want dat is eigenlijk de enige Riesling die de meeste mensen een beetje kennen. Deze wijn is wat strakker, helderder van stijl,  dat wil zeggen met meer mineralen, luchtiger, minder zwaar, minder alcohol en geen zoet-impressie. Misschien ook wel puurder. Loire-frisheid of Chablis pittigheid is een goede omschrijving, maar het is en blijft op en top Riesling en die is eigenlijk met niets anders dan met Riesling te vergelijken.
Deze wijn is een belevenis, ondek eens wat een Riesling in huis heeft. Toen ik veertig jaar geleden voor het eerst een mooie Duitse Riesling te proeven kreeg wist ik niet wat me overkwam: een nieuwe blik op verfijnde, pure en intense frisheid.


© GoedeWijn.info