terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

Elegant, strak, zeer fris, verfijnd
Weingut Forster

Riesling
 "vom roten Schiefer"
2020


Nahe Qualitätswein


€ 11,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2024
Elegant en strak van stijl. Opvallend verfijnd en subtiel. Duidelijk lichter en frisser wijnjaar. Prachtige zuiverheid, subtiel fruit, mineralen en iets kruidigs. Riesling zoals alleen in Duitsland kan worden gemaakt. Ragfijn, beschaafd, droog en voorzien van een luchtige lichtheid.
Betaalbare bio-wijn
.

Voor meer achtergrondinformatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2020

Van de jaargang 2016 vond ik dit de mooiste Riesling van de Forsters. Forster maakt sinds 2017 ook drie speciale Riesling cuvée's uit afzonderlijke delen van hun wijngaarden. De twee mooiste daarvan heb ik ook gekocht (Bergsteiger en Seefahrer) ze hebben meer diepgang en verfijning dan de vom roten Schiefer, maar zijn ook duidelijk hoger in prijs.

Maar over deze vom roten Schiefer: wat is dit een mooie wijn. De jaren 2016-2018 waren strak en zeer intens, zuiver en verfrissend, energiek en fijn gecisseleerd. Mineralen, wit fruit, berglucht, een heel lichte kruidigheid, het is allemaal zo mooi en zo prachtig in balans. In 2019 zit ook al dit moois in de wijn, maar is het allemaal lichter, luchtiger, minder intens en krachtig. Opeens is de Roten Schiefer een subtiele, verfijnde en ragfijne wijn. Minder imposant en krachtig, maar even Riesling, maar dan met het verfijnde van de druif centraal.
2020 lijkt sprekend op 2019.

Ja, hierin proef je waarom Duitse Rieslings toch nog steeds de wereldstandaard zijn voor dit type wijn. Edel, verfijnd en lichtvoetig en kristalzuiver. Met energie, rafinnement en balans.

Een vergelijking met Elzas? Toch maar doen, want dat is eigenlijk de enige Riesling die de meeste mensen een beetje kennen. Deze wijn is strakker, helderder van stijl,  dat wil zeggen met meer mineralen, luchtiger, minder zwaar, minder alcohol en geen zoet-impressie. Misschien ook wel puurder. Loire-frisheid of Chablis pittigheid is een goede omschrijving, maar het is en blijft op en top Riesling en die is eigenlijk met niets anders dan met Riesling te vergelijken.
Deze wijn is een belevenis, ondek eens wat een Riesling in huis heeft. Toen ik veertig jaar geleden voor het eerst een mooie Duitse Riesling te proeven kreeg wist ik niet wat me overkwam: een nieuwe blik op verfijnde, pure en intense frisheid.


© GoedeWijn.info