terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

uitbundig, droog, zeer fris, puur, compact
Weingut Forster

Riesling
 "trocken"
2018


Nahe Qualitätswein


€ 8,95 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2021
Fris van karakter, droog en pittig, met prachtig opwekkend  (abrikozen)fruit, een vleugje kruidigheid en mineralen. Uitbundig van stijl, op en top Riesling, zeer zuiver en puur, mooie intensiteit, compact en evenwichtig. Bio-wijn met veel karakter, uiterst betaalbaar.

Weingut Forster is een sinds 1994 gecertificeerd bio-wijnbedrijf met 22 ha wijngaard in de Nahe. Een wijngebied vlakbij Rheingau. Nahe is de minst bekende wijnstreek van Duitsland. In de omschrijving dat het karakter van Nahe wijnen een combinatie van Moezel en Rheingau is kan ik me wel in vinden. Althans de wijnen van Forster voldoen hier wel aan.
De Forsters hebben hun zaakjes goed voor elkaar, wekken hun eigen electriciteit op en gebruiken het regenwater zoveel mogelijk in hun bedrijf.
Hun wijnen zijn stuk voor stuk goed gemaakt, zuiver vooral, het karakter van de druiverassen komt goed naar voren, er wordt niet veel met houtrijping gewerkt, men streeft naar balans en expressie, niet naar rijkdom of kracht. Je zou eigenlijk hoofdzakelijk witte wijnen verwachten in dit relatief noordelijke wijngebied, maar hun rode wijnen zijn opvallend goed. Vooral de Frühburgunder en de Regent.

Een aantal wijnen steekt boven hun toch al goede gemiddelde uit, die zitten sinds vorig jaar in het assortiment. Eén daarvan is deze Riesling Trocken.

Strakdroge witte wijn met een heerlijke pittigheid en ook goede intensiteit. Dartelfris, levendig en zeer zuiver, heerlijk fruit (appel, vleugje ananas), mineralen en een beetje kruidigheid. Heel erg Riesling, zuiver en elegant, geen zwaarte, alles mooi samengebald in een krachtige kern van frisheid.

Mooie basiswijn, hoewel basis, ik denk dat ze met deze beginkwaliteit in de Elzas maar wat blij mee zouden zijn, zeker gezien de bescheiden prijs, en dan praten we ook nog over een bio-wijn. Voor alle duidelijkheid: het is geen Elzasser, ook niet wat betreft de stijl, hij is eleganter, lichtvoetiger, wat minder rijk, "filigraner" is een mooie (niet Nederlandse) term voor het karakter.

Opvolger van de even fraaie 2017. De 2018 stamt uit een heel warm en rijk jaar, dat proef je, deze Riesling is iets minder strak, maar toch kenmerkend "Riesling pittig", aroma's neigen iets meer naar rijpheid en ander type fruit (abrikoos inplaats van appel en ananas).


De Riesling vom Roten Schiefer van Forster is de overtreffende trap van deze Riesling Trocken. Vindt u de Trocken mooi dan vindt u de vom Roten Schiefer fantastisch.
Ook de speciale micro-vinificatie selecties uit verschillende delen van de wijngaarden: "Bergsteiger" en "Seefahrer" zijn prachtig, nog complexer en verfijnder dan de Vom Roten Schiefer, maar ook duidelijk hoger geprijsd.

Bent u niet bang voor het mooiste Duitse zoet dan is de Riesling Auslese 2017 van Forster vast iets voor u.
© GoedeWijn.info