terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

Elegant, strak, zeer fris, verfijnd
Weingut Forster

Riesling
 "vom Kies"
2021


Nahe Qualitätswein


€ 11,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2025
Elegant en strak van stijl. Opvallend verfijnd en subtiel. Duidelijk pittig, intens en fris wijnjaar. Prachtige zuiverheid, subtiel fruit met iets extra rijpheid en mineralen. Tikje minder aards dan de voorganger Roten Schiefer, maar zeer vergelijkbaar. Ragfijn, beschaafd, droog en voorzien van een luchtige lichtheid.
Betaalbare bio-wijn
.

Voor meer achtergrondinformatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2020

VTot nu toe vond ik in de middencategorie de Riesling vom Roten Schiefer altijd het mooist, maar de Vvom Kies, afkomstig van lichtere, meer zanderige bodems zat daar altijd dicht tegen aan. Tot 2021, daar vond ik de Kies toch duidelijk meer definitie hebben, meer extra rijp fruit (heel subtiel) net zo strak en wat minder aards. Ook heeft ie iets meer lengte dan de Roten Schiefer. Dus toen deze maar eens laten komen. Velen zullen het verschil niet merken, het is en blijft een prachtige, kenmerkende elegante en strakke, zeer zuivere `riesling zoals ze alleen maar in Duitsland kunnen worden gemaakt.

Forster maakt sinds 2017 ook drie speciale Riesling cuvée's uit afzonderlijke delen van hun wijngaarden. De twee mooiste daarvan heb ik ook gekocht (Bergsteiger en Seefahrer) ze hebben meer diepgang en verfijning dan de vom roten Schiefer, maar zijn ook duidelijk hoger in prijs.

Een vergelijking met Elzas? Toch maar doen, want dat is eigenlijk de enige Riesling die de meeste mensen een beetje kennen. Deze wijn is strakker, helderder van stijl,  dat wil zeggen met meer mineralen, luchtiger, minder zwaar, minder alcohol en geen zoet-impressie. Misschien ook wel puurder. Loire-frisheid of Chablis pittigheid is een goede omschrijving, maar het is en blijft op en top Riesling en die is eigenlijk met niets anders dan met Riesling te vergelijken.
Deze wijn is een belevenis, ondek eens wat een Riesling in huis heeft. Toen ik veertig jaar geleden voor het eerst een mooie Duitse Riesling te proeven kreeg wist ik niet wat me overkwam: een nieuwe blik op verfijnde, pure en intense frisheid.


© GoedeWijn.info